• Decalajul puterii de cumpărare se adânceşte. 
  • Toate judeţele din top zece au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie.
  • În ansamblu, puterea de cumpărare a europenilor a crescut la 17.688 euro în 2023.

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România este, în acest an, de 7.738 euro. Suntem cu 56% sub media europeană şi coborâm două locuri, până pe locul 33, potrivit unui nou studiu.

„Am sărăcit, ca să zic așa, în ultimii doi ani. Inflația la noi a mușcat din puterea de cumpărare mai mult decât în alte state, astfel că a scăzut puterea de cumpărare. Noi avem venituri destul de mici la nivel național, chiar dacă salariul a crescut. Salariul mediu pe economie este acum 950 de euro, deci aproape 1.000 de euro câștigă un român în medie net, pe lună. Acum 4-5 ani era cu 50% mai mic. Am evoluat foarte bine din punctul de vedere al veniturilor, dar problema cea mai mare este a discrepanțelor în țara noastră”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Nici datele interne nu arată mai bine. Decalajul puterii de cumpărare se adânceşte. Bucureştiul este pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro, ceea ce înseamnă că locuitorii Capitalei au cu aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media naţională.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?

Citește și