Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România ajunge la jumătate în UE. Răzvan Botea: „Am sărăcit în ultimii doi ani. Noi avem venituri destul de mici la nivel național”

Puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România este, în acest an, de 7.738 euro. Suntem cu 56% sub media europeană şi coborâm două locuri, până pe locul 33, potrivit unui nou studiu.

„Am sărăcit, ca să zic așa, în ultimii doi ani. Inflația la noi a mușcat din puterea de cumpărare mai mult decât în alte state, astfel că a scăzut puterea de cumpărare. Noi avem venituri destul de mici la nivel național, chiar dacă salariul a crescut. Salariul mediu pe economie este acum 950 de euro, deci aproape 1.000 de euro câștigă un român în medie net, pe lună. Acum 4-5 ani era cu 50% mai mic. Am evoluat foarte bine din punctul de vedere al veniturilor, dar problema cea mai mare este a discrepanțelor în țara noastră”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Nici datele interne nu arată mai bine. Decalajul puterii de cumpărare se adânceşte. Bucureştiul este pe primul loc, cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.314 euro, ceea ce înseamnă că locuitorii Capitalei au cu aproape 98% mai multă putere de cumpărare decât media naţională.

Citește și

Exit mobile version