• La trei ani distanță, există puține semne că epuizarea se diminuează.
  • În noua lume a muncii, o mare parte din forța de muncă încă mai spune că este epuizată.
  • Epuizarea a fost o preocupare din ce în ce mai mare chiar înainte de pandemie.

Deși epuizarea este de mult timp un fenomen larg răspândit la locul de muncă, ratele au crescut în timpul pandemiei. Pe fondul închiderilor, al responsabilităților de îngrijire și al urgenței de sănătate publică, datele la nivel mondial arată că mai mulți lucrători au declarat că simt stres și epuizare cronică: potrivit unui studiu realizat în martie 2021 pe 1 500 de lucrători americani de către platforma de angajare Într-adevăr, 67% dintre respondenți au considerat că epuizarea a crescut în timpul pandemiei COVID-19.

Cu toate acestea, la trei ani distanță, există puține semne că epuizarea se diminuează. În noua lume a muncii, o mare parte din forța de muncă încă mai spune că este epuizată. Ratele continuă să urce: într-un sondaj realizat în februarie 2023 de către think-tank-ul american Future Forum în rândul a 10.243 de lucrători la nivel mondial, 42% au raportat epuizare, cea mai mare cifră din mai 2021.

În teorie, acordurile de lucru flexibile ar însemna un echilibru sporit între viața profesională și cea privată, productivitate și bunăstare pentru angajați. Conversațiile în jurul burnout-ului au crescut, iar companiile par să fie mai dispuse să ofere angajaților avantaje precum abonamente la săli de sport și cheltuieli pentru biroul de acasă care, intuitiv, ar trebui să ajute la atenuarea factorilor de stres care conduc la burnout.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Dar, în ciuda acestor factori, rapoartele de epuizare sunt încă în creștere – iar fenomenul nu mai poate fi asociat doar cu pandemia. Prevalența sa sugerează că este aici pentru a rămâne pe termen lung, chiar și în condițiile în care companiile fac ajustări la locul de muncă. Având în vedere acest lucru, experții spun că s-ar putea ca angajatorii și lucrătorii să trebuiască să se concentreze mai degrabă pe gestionarea burnout-ului, decât să urmărească să îl elimine în totalitate.

O problemă de lungă durată

Epuizarea a fost o preocupare din ce în ce mai mare chiar înainte de pandemie. Un studiu Gallup din 2018, realizat pe 7.500 de lucrători din SUA, a arătat că 67% dintre aceștia s-au confruntat cu burnout la locul de muncă. În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) l-a inclus în Clasificarea internațională a bolilor, definindu-l drept un fenomen profesional”, mai degrabă decât o afecțiune medicală.

În timp ce cultura de lucru extremă și orele epuizante au fost glorificate în unele cazuri, conversația în jurul burnout-ului s-a schimbat în mare măsură pentru a recunoaște seriozitatea acestuia. Datele au contribuit la această evoluție a atitudinii: un studiu realizat în mai 2021 de OMS și Organizația Internațională a Muncii a sugerat că aproximativ trei sferturi de milion de persoane mor anual din cauza bolilor cardiace ischemice și a accidentelor vasculare cerebrale, din cauza orelor de muncă prelungite.

Mulți lucrători până în ziua de azi încă se străduiesc să recupereze bunăstarea în viața personală și profesional, spune Alex Soojung-Kim Pang. Chiar și înainte de COVID-19, am văzut că burnout-ul s-a transformat dintr-un risc profesional în câteva profesii cu statut înalt și stres ridicat, în ceva care era mai degrabă o problemă de sănătate publică”, explică Alex Soojung-Kim Pang, din California, autorul cărții Rest: Why You Get More Done When You Work Less.

Cauzele majore ale burnout-ului includ sarcini de lucru grele și prelungite, suprasolicitare susținută și culturi toxice. Pang spune că astfel de practici la locul de muncă sunt obișnuite de zeci de ani. Multe companii s-au simțit îndreptățite să ceară ore lungi de la angajații lor și să extragă de la ei cantitatea maximă de muncă pentru a îmbunătăți rezultatele financiare.”