• Polonia, Croația și Bulgaria au înregistrat cele mai mari creșteri salariale, potrivit unei analize Eurofound.
  • România e pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește inflația.
  • Conform raportului citat, doar Belgia, Franța și Luxemburg au un mecanism de indexare automată a salariilor minime naționale.

Polonia, Croația și Bulgaria au înregistrat cele mai mari creșteri salariale, potrivit unei analize publicate de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Eurofound), o agenție a Uniunii Europene. În Polonia, creșterea a fost de 21,5%, depășind cu mult inflația de 6,2%.

În România, la 1 ianuarie 2024, salariul minim brut a crescut cu 10% față de anul anterior, atingând 3300 de lei, în timp ce rata anuală a inflației era de 7% în decembrie 2023. România e pe locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește inflația și pe locul al 9-lea la creșterea procentuală a salariului minim.

Conform raportului citat, doar Belgia, Franța și Luxemburg au un mecanism de indexare automată a salariilor minime naționale.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
SÂMBĂTĂ VEZI FINALA EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU

În lipsa unui astfel de mecanism în România și Ungaria, factorii de stabilire a salariilor au decis să anticipeze creșterea obișnuită, stabilind ca noile rate pentru 2024 să intre în vigoare în octombrie și, respectiv, decembrie 2023, conform raportului.

Citește și