• Risipa alimentară este una dintre marile probleme globale.
  • Zilnic aruncăm la gunoi sute se tone de alimente.
  • Alimentele recuperate pot salva viețile oamenilor nevoiași.

Risipa alimentară este una dintre marile probleme globale. Zilnic aruncăm la gunoi sute de tone de alimente care ar putea salva viețile oamenilor care au nevoie de aceasta.

În România, Banca pentru Alimente, a adunat și distribuit în acest an circa 775 de tone de alimente. Gabriel Sescu este președintele Băncii pentru Alimente din Capitală și președintele Federației Băncilor pentru Alimente din România. El ne-a spus că cea mai mare risipă vine din zona gospodăriilor și din HoReCa.

„Ceea ce încurajăm când apare către noi sau ne contactează cineva din HoReCa este să găsească în proximitatea lui, a sediului social, a locului în care se produc alimente, un ONG care are nevoie de astfel de produse”, a spus Gabriel Sescu.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Cristina Hanganu, director de comunicare Lidl România, unul dintre principalii parteneri al Băncii pentru Alimente, ne-a explicat cum se implică Lidl în acest fenomen global.

„Noi ca retaileri avem două pârghii. Pe de-o parte ceea ce putem să facem este să ne optimizăm noi intern procesele astfel încât să ne asigurăm că reducem semnificativ cantitatea de alimente care potențial ar fi aruncată. Este de asemenea, important pentru acele cantități care nu pot fi salvate prin procesele noastre interne să fie mai departe donate”, a explicat Cristina Hanganu.

Pentru a avea rezultate, Banca pentru Alimente lucrează în strânsă legătură cu marile centre comerciale și cu ONG-uri care distribuie mâncarea către persoanele aflate în dificultate. În cei cinci ani de activitate, Banca pentru Alimente s-a extins în nouă orașe ale țării și a colectat peste 3.200 de tone de alimente. 30.000 de familii au fost ajutate de aceste donații.