- 1,5 milioane de angajaţi din România primesc şomaj tehnic
- Munca în perioada suspendării contractului de muncă este ilegală
- Angajatorii care le cer salariaţilor să lucreze, chiar şi de acasă, pe perioada şomajului tehnic, riscă dosare penale și pierderea ajutorului de la stat
„Scuză-mă, ştiu că eşti acasă. Poţi să-mi trimiţi şi mie, pe mail, pontajul tău?“. O astfel de solicitare îţi poate aduce dosar penal, dacă angajatul pe care îl deranjezi este în şomaj tehnic. În plus, dai înapoi banii primiţi ca ajutor de la stat.
Advertisment
Lavinia Tumbăr, avocat specializat în legislaţia muncii, atrage atenţia că salariaţii cu contractele de muncă suspendate nu pot da nici măcar un email în folosul angajatorului: „În contextul în care ţi-ai folosit salariaţii fie în regim de telemuncă, fie la locul de muncă pentru realizarea unei activităţi economice, este clar că acea declaraţie nu reflectă realitatea. (…) Folosindu-te, ca agent economic, de nişte bani în mod necuvenit, va trebui să restitui şi acele accesorii, dobânzi“.
Unii patroni consideră restricțiile impuse de lege exagerate. „Dacă un angajat a mai fost întrebat cu privire la o anumită situaţie din interiorul firmei, omul o fi răspuns. Dar de aici şi până la a constata o gravă încălcare a legii mi se pare un drum lung care se parcurge cu prea mare uşurinţă“, este de părere Horaţiu Buzatu, om de afaceri.
Recomandări
- Alertbox te protejează de pericole. Noul dispozitiv care te poate salva în situații de criză
- Bucureștiul te așteaptă cu numeroase evenimente în weekend. Chocolate Saga te așteaptă la Sala Polivalentă
- Iisus devine hologramă în Elveția. Credincioșii pot primi sfaturi spirituale de la un Iisus virtual
- Traficul rutier a fost închis pe autostrada A1 între Sibiu și Boița, din cauza vântului puternic
- România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
Partenerii noștri