• În 2020, am avut cele mai puţine insolvenţe din ultimul deceniu, conform ZF
  • Schema statului de suport a ajutat companiile să supravieţuiească
  • Efectele negative se vor vedea abia în 1-2 ani de acum încolo

Într-un an în care economia a fost sugrumată de restricţii, ai tot auzit de antreprenori care îşi plâng afacerile în pragul falimentului. Surprinzător, în anul care tocmai a trecut, România a avut cele mai puţine insolvenţe din ultimul deceniu, conform datelor de la Registrul Comerţului. Amânarea ratelor la bancă, la plata taxelor, dar şi IMM Invest au ajutat la cash flow-ul companiilor.

Eugen, manager la o companie care se ocupă cu managementul riscului, spune că, cu toate măsurile, firmele încă au sabia deasupra capului.

Eugen Anicescu, manager Coface România: „Mediul de business a intrat la terapie intensivă cu un tratament corespunzător. Când scoţi un pacient de la terapie intensivă nu ii ceri să îşi desfăşoare viaţa normal, îi oferi o perioadă de convalescenţă, de aceea este important să existe o corelare a măsurilor cu revenirea.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Dacă aceste măsuri de sprijin sunt retrase foarte rapid, brusc, companiile se vor afla devreme în situaţia în care vor trebui să plătească tot ce au de plătit pe cont propriu. Numărul de companii zombie creşte. O companie zombie din perspectiva indicatorilor ei propri nu ar putea să reziste într-un mediu de business normal.”

Sorin cunoaşte bine ce înseamnă lupta pentru un business în criză. Are un lanţ de restaurante cu specific spaniol şi unul de pescării. A reuşit să primească bani de la IMM Invest şi s-a salvat, dar etichetează 2021 ca fiind un an deja ratat.

Sorin Barbu, antreprenor: „Era foarte greu dacă nu aveam suma aceasta de 200.000 de euro pe care o folosim eşalonat pe fiecare lună cu siguranţă închideam locaţii, mulţi din angajaţi mergeau în şomaj. I-am folosit în special pentru plata facturilor la chirii, pentru plata salariilor, impozitelor.”