România are un deficit bugetar de 7,9% din PIB. Analist: „În 4-5 ani, vom plăti 3,5% din PIB pentru dobânzile la credite”

România s-a clasat pe locul 3 în Uniunea Europeană în ceea ce privește deficitul bugetar, cu un procent de 6,5% din PIB în 2023. Și asta nu este tot! Estimările pentru anul 2024, arată că deficitul bugetar va ajunge la 7,9% din PIB pe sistemul ESA.

Cum afectează acest deficit capacitatea României de a atrage și de a face investiții?

„Capacitatea nu este neapărat afectată de deficit, dar în momentul în care trebuie să dai bani înapoi, trebui să știi de unde să îi iei ca să poți face atât investiții, dar și să dai banii respectivi înapoi. Mai devreme sau mai târziu, România trebuie să dea banii înapoi. În acest moment, România plătește 2% din PIB pentru dobânzile la credite. Estimarea este că în 4-5 ani, va plăti 3,5% din PIB”, a declarat Iulian Anghel, editor la Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Ce reforme fiscale sunt necesare pentru reducerea deficitului?

„Se vor majora taxele sau se vor reduce cheltuielile. Ambele impoteze sunt destul de greșite. Guvernul are cheltuieli care nu pot fi tăiate. Trebuie plătite pensii, salarii, oamenii nu pot fi lăsați pentru a acoperi un deficit bugetar”, a adăugat acesta.

Exit mobile version