• România are astăzi cel mai mare cost de împrumut din țările UE.
  • Bulgaria are un cost de împrumut de 4%.
  • Țara noastră și Ungaria au un cost de împrumut de 7%.
  • Germania, Danemarca sau Olanda au titluri de stat cotate la sub 3%.

România are astăzi cel mai mare cost de finanțare din țările Uniunii Europene, mai mare decât Ungaria, considerată cea mai riscantă țară din Uniunea Europeană din cauza politicilor sale. Titlurile de stat cu
scadență la 10 ani, principalul indicator pentru dobânzile pe care le plătește o țară, înregistrează pentru România un randament de 6,89% luni, conform platformei investing.com.

Este clar vorba de deficitul bugetar, de acumularea de cheltuieli la care veniturile statului nu au făcut față. Avem cheltuieli bugetare, cheltuieli în servicii și cheltuielile cu salariile bugetarilor, cheltuielile cu pensiile și așa mai departe. Creșterile sunt mai mari în general decât bugetarea, iar veniturile cresc destul de bine, mai bine decât bugetarea, însă nu destul cât să acopere cheltuielile.

Astfel că, deficitul bugetar crește și credibilitatea României pe piețele internaționale scade. Am ajuns la tranzacționarea titlurilor de stat pe piețele secundare și să avem dobânzi mai mari decât are Ungaria, care în mod tradițional are o primă de risc mai ridicată, ea fiind o țară care iese din plutonul țărilor Uniunii Europene.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

Am văzut de multe ori că a făcut o notă discordantă față de politicile Uniunii Europene și toate politicile noastre, mai ales în ceea ce privește situația din Ucraina. Unii zic că sunt politici pro Rusia acolo. Deci investitorii ne văd ca o țară mai riscantă decât Ungaria, tocmai din cauza acestui deficit bugetar în creștere. În principal este vorba despre deficitul bugetar și aici dacă nu se lucrează costul de finanțare va tot crește. Noi am avut la un moment dat aceeași primă de risc din partea investitorilor străini, investitorilor în România, ca Rusia când ea tocmai atacase de câteva luni Ucraina.

Citește și