• Guvernul a cheltuit aproape 8 mld. lei cu dobânzile la datoria publică în T1/2024
  • Pe dobânzi s-au dus toți banii guvernului din impozitul pe profit și taxe pe proprietate
  • Datoria publică a României este de 842 mld. lei, adică 170 mld. euro

Guvernul Marcel Ciolacu a cheltuit în primul trimestru din 2024 aproape 8 mld. lei cu dobânzile la datoria publică, conform datelor execuției bugetare. Datoria publică a României a ajuns la 842 mld. lei, adică 170 mld. euro, potrivit celor mai recente date. Guvernul a cheltuit astfel cu dobânzile mai mult decât a încasat din impozit pe profit și din impozitele și taxele pe proprietăți.

Pentru persoană fizică sau companie, dacă an de an, tu cheltuiești mai mult decât încasezi, înseamnă faliment. Pentru Guvern, înseamnă datorii, pe care evident o plătim tot noi, contribuabilii, cei care plătim taxe.

Datoria publică este în creștere, și automat povara cu dobânzile crește. De asemenea, noi plătim dobânzi mai mari decât alte țări din Uniunea Europeană.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

Investitorii, creditorii României se uită la finanțele publice în primul rând, la cum arată veniturile la bugetul de stat și atunci, automat cresc dobânzile. Creditorii ne împrumută la dobânzi mai mari, pentru că avem venituri mici ca pondere în PIB.

Citește și