- În România sunt circa 450 de mii de modele de videochat acum
- Modelele ajung să lucreze circa 50-60 de ore pe săptămână
- Pentru a putea plăti taxe la stat, modelele lucrează pe drepturi de autor
România e patria videochat-ului cu acte în regulă. Modelele și studiourile de videochat plătesc taxe, deși statul încă nu a introdus în nomenclator această meserie. Așa că angajatorii au găsit soluția – drepturile de autor.
În ultimii ani a apărut trendul modelelor business, care nu se îmbracă sumar, ci dimpotrivă, office. Și le merge bine. Veniturile sunt primite o dată la două săptămâni, iar recordul a fost de 200 de mii de dolari făcuți în două săptămâni în țara noastră. Dar pentru asta, muncesc și câte 60 de ore pe săptămână. Clienții sunt variați. De la oameni simpli, până la fotbaliști, CEO ai unor mari companii și persoane publice.
Maria Boroghină, manager operațional studio de videochat: „În România în momentul de față nu există în nomenclator meseria „model de videochat”. Și atunci, pentru că ne dorim să fim legali, să plătim taxe și impozite la stat, se lucrează pe drepturi de autor. În România, la un moment dat, erau undeva la 300.000 de modele. Odată cu această pandemie, eu cred că a urcat numărul undeva la 400-450.000 de modele. Poate mai mult persoanele care lucrau în HoReCa au fost mai interesate din punctul ăsta de vedere. O fată trebuie să fie muncitoare, să înțeleagă că după va trebui să investească în limba engleză, deci sunt ore de limba engleză, și în dezvoltare personală.”
Irina este model. A terminat trei facultăți și avea propria firmă de transport animale vii, dar nu i-a mers așa că s-a reprofilat. În prima lună a câștigat puțin peste 2.000 de dolari, iar în ultima lună, de exemplu, a câștigat aproxtimativ 30 de mii de dolari. După ce își termină cariera de model, cele mai multe fete își deschid propriile afaceri, în alte domenii, propriul studio sau rămân în staff.
Irina, model videochat: „Sunt o femeie de afaceri care promovează femeia! Acum lucrez, pentru că vreau să cresc și încep deja să cresc din ce în ce mai tare, acum lucrez cam 12 zile din 14 zile. Programul meu se încheie la 10 ore în cap. Indiferent că sunt în privat sau nu, bună ziua și la revedere, ne vedem mâine, programul meu s-a încheiat.”