• În decembrie, cele mai mari inflații au fost în România (5,5%), Ungaria (4,8%) şi Croaţia (4,5%).
  • Guvernul ungar vrea o inflație anuală de 3,2% în 2025 dar sunt puține șanse pentru asta.
  • Locuitorii din zona de graniță din Ungaria își fac cumpărăturile în România din cauza prețurilor mici.

Pe baza unei statistici comparative Eurostat, România este pe primul loc în Europa la rata anuală a inflației. În decembrie era de 5,5%, iar acum Ungaria ne-a ajuns din urmă, urcând luna trecută tot la 5,5%.

Se pare însă că prețurile sunt totuși mai mici la noi, pentru că tot mai mulți maghiari din zona graniței trec în România să-și facă cumpărăturile.

Cum a evoluat inflația din Ungaria față de România?

În România inflația este relativ stabilă, la un nivel care nu este îmbucurător, de 5,1%. Atât a fost și în noiembrie și în decembrie. Pe ianuarie nu avem date, dar vom avea. În Ungaria, inflația a luat o rată galopantă, 4,2% în octombrie; 4,6% în noiembrie și a sărit la 5,5% în ianuarie.

Recomandări

MACRON NEGOCIAZĂ PACEA
CE PASCĂ ALEGI DE PAȘTE
RÂZBOIUL NU NE DĂ PACE
DEAL!
CE FACI ÎN VINEREA MARE
LE-A DAT CU TESLA

Este o problemă pentru că guvernul ungar și-a propus ca inflația anuală să fie 3,2%.

Ori, dacă a luat acest ritm de creștere foarte rapid și abrupt, înseamnă că nu se va opri în mod sigur. Este o problemă, oricum față de Eurostat există și alte metodologii. Eurostat spune că în România inflația pe decembrie a fost 5,5%, Institutul Statistic spune 5,1% este mult deasupra cifrei ideale, anume 3%.

Cum fac cumpărături maghiarii în România?

Schimburile sunt interesante. Zona din apropierea graniței cu România este cea mai slab dezvoltată economic, deci aici veniturile sunt cele mai mici din Ungaria și implicit prețurile la imobile sunt cele mai mici.

Prețurile în România la imobile sunt foarte mari, mai ales în județele Timiș, Bihor, Satu-Mare, aici puterea de cumpărare este destul de mare. Dacă Schengen terestru s-a desființat, românii au descoperit că este bine să îți iei un imobil, o casă, la câțiva kilometri de graniță. Este aproape și ieftin.

Din punct de vedere al prețurilor de consum, în ciuda inflației relativ asemănătoare, prețurile din România se pare că sunt mai mici. De aceea, mulți maghiari trec granița să își facă din cumpărături în România. Deja se formează grupuri de cumpărători pe rețelele de socializare. Un astfel de grup a strâns deja 700 de membri și își organizează microbuze de a trece din Ungaria în România pentru a-și face cumpărături.

Citește și