- România a avut 1 milion de persoane în șomaj tehnic, în perioada aprilie-iunie.
- Pentru tinerii până în 25 de ani poate fi foarte greu să-și găsească un loc de muncă.
- Un tânăr fără experiență ar avea nevoie de maxim un an pentru a-și găsi un job.
Avem una din cele mai mici rate a locurilor de muncă neocupate din Europa, conform Eurostat. Ce înseamnă asta? Fie joburile vacante s-au ocupat cu angajați noi, fie au dispărut din locurile de muncă de pe piață.
Advertisment
Este puțin adevăr în ambele scenarii: în perioada aprilie-iunie, când au fost restricțiile, am avut peste 1 milion de oameni în șomaj tehnic. Multe companii n-au mai avut activitate, multe dintre ele au dat faliment, așadar locurile de muncă sunt clar mai puține.
Posturi noi se căutau doar în anumite domenii, așadar acesta ar fi unul dintre exemple.
Recomandări
Pe de altă parte, cei care au fost activi la locurile de muncă, cei care au avut un job la acel moment au ținut cu dinții de acel post. Nu a mai existat acea mobilitate, au rămas fideli locului de muncă de teamă să nu-l piardă.
Șomajul în perioada aprilie-iunie
Șomajul, dacă ne referim la perioada restricțiilor, a fost de 1 milion de șomeri tehnic, acum stăm puțin mai bine, adică am ajuns la jumătate, iar rata din acest moment, din luna iulie este de 4.3%
Locuri de muncă pentru tineri în perioada pandemiei
Dacă ai până în 25 de ani și pandemia te-a prins și fără loc de munca, și fără experiență, atunci poate fi mai greu. A fost întotdeauna, la noi, o rată mare a șomajului în rândul tinerilor.
Putem să spunem că există un șomaj cronic. INS spune că avem undeva la 17%. Acum, ținând cont de contextul economic, s-ar putea sa dureze între 6 luni și 1 an pentru un tânăr fără experiență să își caute loc de muncă din 2 motive: mobilitatea din câmpul muncii și work from home-ul. Este destul de greu să înveți un junior responsabilitățile și secretele meseriei online.
Partenerii noștri