• Prețurile imobiliarelor au crescut cu 10% în ultimul an
  • 70% dintre români cred că prețurile sunt supraevaluate
  • Pretențiile românilor s-au schimbat în pandemie
  • 55% dintre cei care vor o locuință, dispuși să acceseze un credit ipotecar

Nicăieri nu-i ca acasă – una dintre vorbele preferate ale românilor. Mai ales când acasă e cu contract de proprietate, nu de chirie!

Românii sunt europenii cu cel mai dezvoltat simț al proprietății. Iar asta se vede și în ultimele cifre: unul din trei spune că vrea să își cumpere o locuință proprie în următorul an. Chiar dacă doi din trei afirmă că prețurile sunt supraevaluate.

Preferințele cumpărătorilor (Sursa: Sondaj Ipsos pentru ING Bank)

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
  • Prețul 37%
  • Locația 35%

Un studiu Ipsos arată că 55% dintre românii care au în plan să își cumpere o casă vor să acceseze un credit ipotecar.
Când aleg apartamentul sunt interesați mai întâi de preț, apoi de locație. Vor apoi ca acesta să aibă măcar un balcon, dar și o conexiune stabilă la internet.

Ce tipuri de împrumuturi ipotecare preferă românii (Sursa: Dreptul la banking):

  • Credite în lei 81,75%
  • Credite în euro 16,65%
  • Credite în dolari 1,60%

Când vine vorba despre moneda de împrumut, cei mai mult aleg leii sau euro. Vremea francilor elvețieni a apus. Sociologii spun că românii trăiesc cu traumele trecutului comunist când vine vorba dorința de a fi proprietari cu orice preț.

Acesta ar fi primul sfat, atenție la supraîndatorare, să nu te îndatorezi mai mult de 20-25% din venitul tău”, a spus Irina Chițu, analist financiar-bancar.

Această creștere de prețuri are mai multe cauze. În ultima perioadă ați văzut și dumneavoastră că au fost creșteri de prețuri la toate materialele de construcții și astfel toate aceste creșteri se văd și în prețul final al apartamentelor. Datorită pandemiei oamenii și-au dat seama că locul de acasă nu este doar pentru dormit, este locul în care merg și la muncă, este locul care a fost la un moment dat și restaurant, și atucni există o mare cerere în piață. În acest moment în ultimul an a fost o creștere per total pe tot anul undeva la 10%”, explică Alexandru Ispir, agent imobiliar.

Dacă aș cumpăra mâine o proprietate, aș căuta în primul rând partea de finisaje să fie cât mai bine realizată. M-ar intersea ca spatțiile verzi să existe nu doar pe hârtie, ci să existe cu adevărat, locul de parcare să existe și el”, afirmă Luis.

Un model rural prin excelență în care cea mai mare avere a unei familii este pământul. Experiența comunistă ne-a dat un sentiment uriaș al proprietății, defapt statul comunist era proprietar pe 99% din pe apartament, case, dar nimeni nu simțea că este chiriaș. Toată lumea făcea modificări sau ce voia în casă chiar dacă nu era proprietar. Deci s-a cultivat chiar și în comunism această menatlitate”, a declarat Alfred Bulai, sociolog.