- Românii muncesc în medie 39h/săptămână, peste media UE de 36 de ore, conform EUROSTAT.
- Grecia ocupă primul loc cu 39,8 ore, urmată de Bulgaria (39) și Polonia (38,9).
- Țările de Jos au cea mai scurtă săptămână de lucru: 32,1 ore.
- Domeniile cu cele mai lungi programe de lucru sunt agricultura și construcțiile.
- În educație, artă și activități recreative se lucrează cel mai puțin în UE.
- În statisticile Eurostat intră atât angajații full-time, cât și cei part-time.
Românii rămân printre cei mai harnici europeni. Cu aproape 39 de ore muncite pe săptămână, țara noastră ocupă locul 4 în Uniunea Europeană la numărul de ore lucrate, potrivit Eurostat. Doar grecii, bulgarii și polonezii muncesc mai mult. Media europeană rămâne 36 de ore.
Advertisment
Care sunt domeniile în care se muncește cel mai mult în Europa?
Oana Botolan, expert HR: „Cred că e foarte important să facem o diferențiere între media europeană, care ia în calcul și țări în care numărul maxim legal de lucru pe săptămână este mai mic de 40 de ore, cum este cazul României. Și, în plus față de asta, să ne uităm la ponderea locurilor de muncă.
În ce domenii se află mai mulți angajați? Pentru că, într-adevăr, în domenii precum agricultura, silvicultura și așa mai departe, aici avem foarte mulți angajați care influențează statistica acestor ore în România. Și atunci, sigur că da, în aceste domenii, în aceste industrii, volumul de ore lucrate este foarte ridicat și este un lucru bine cunoscut.
Recomandări
Aș mai aduce în discuție nivelul productivității în România. Tot studiile internaționale ne arată faptul că România este în urmă cu un procent de aproximativ 30% în ceea ce privește productivitatea față de media europeană. Ce înseamnă acest lucru? Nu înseamnă că românii nu sunt productivi în modul în care muncesc, ci înseamnă doar faptul că modernizarea, automatizarea, echipamentele cu care se operează în România nu sunt încă la același nivel ca cele din țările din vestul Europei. În consecință, nici productivitatea nu poate să fie atât de mare.
Aș mai aduce un alt motiv în discuție, respectiv faptul că, sigur că da, salariul minim pe economie a crescut în ultimii ani, dar, în continuare, a crescut și costul vieții, au crescut și toate celelalte cheltuieli. Și atunci, românii, bulgarii, grecii, cei aflați la coada clasamentului — mă rog, la vârful clasamentului, ca număr de ore lucrate, în aceste țări vedem mai mulți oameni dispuși să lucreze ore suplimentare, tocmai pentru a-și completa veniturile”.
Citește și
- UE anunță măsuri dure împotriva Kremlinului. Ursula von der Leyen: „Vrem pace și trebuie să facem presiuni”
- Poți vota între orele 07:00 și 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la 23:59. Ce trebuie să știi despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
- Ucraina și Rusia au astăzi negocieri directe la Istanbul, dar fără Putin. Cum este influențată securitatea la Marea Neagră