• Zelenski l-a acuzat pe Putin că trage de timp și nu vrea să oprească războiul.
  • Rusia a intensificat ofensiva pe front, a declarat Zelenski.
  • Armata Rusiei are 640.000 militari pe frontul din Ucraina.

Întâlnirea dintre delegațiile ucrainene și rusești la Istanbul s-a amânat pentru astăzi, dar fără participarea lui Putin. Ucraina vrea un armistițiu fără condiții de 30 de zile pentru a „da o șansă diplomației”. Rusia nu a anunțat dacă este de acord cu armistițiul sau ce condiții va pune, dar a dat de înțeles că va porni discuțiile de la ultima întâlnire din martie 2022.

Cu ce așteptări participă la negocieri cele două delegații?

Astăzi vor fi două întâlniri. Prima începe la 10:45, între Ucraina, Statele Unite și Turcia. Iar următoarea la 12:30, în care delegația din Ucraina va întâlni delegația din Rusia. Delegația din Ucraina are un mandat foarte clar de la președintele Zelenski, și anume să se ajungă la un armistițiu de 30 de zile. Acest lucru a fost cerut atât de lideri europeni, dar și de Președintele Trump.

Delegația rusă nu a spus exact ce mandat are, dar presa din Rusia vorbește că vor să se reia negocierile oprite în martie 2022, deci acum mai bine de trei ani de zile. Atunci Rusia voia să impună Ucrainei cedarea mai multor teritorii, dar și schimbarea regimului de la Kiev și controlul politicii externe al Ucrainei, în special neaderarea la NATO.

Recomandări

RĂZBOI TOTAL
UNII VIN, ALȚII PLEACĂ
META PARIAZĂ PE WANG
TRAVEL BAN
CÂȚI MILITARI PIERDE PUTIN?
ÎNCEPE SUMMITUL G7

Atât Zelenski, cât și secretarul de stat Marco Rubio, dar și Președintele Trump sunt pesimiși că se va ajunge la un rezultat. Trump a și spus că o întâlnire directă între el și Putin va duce la oprirea războiului în cele din urmă. Presa din Rusia a încercat să motiveze absența lui Putin ieri de la negocieri.

Cum influențează negocierile securitatea la Marea Neagră?

Dacă bazele din Ucraina nu vor mai fi atacate, automat nu vor mai fi atacate nici porturile, automat dronele rusești nu o să mai vină pe teritoriul nostru, în județele Galați și Tulcea. Ucraina a reușit să alunge acele vase, deci este important să vedem cum să termină acest război, ce teritorii vor rămâne Ucrainei. România e interesată ca regiunea Odesa să rămână Ucrainei, să nu avem graniță terestră cu Rusia și, bineînțeles, suntem interesați de un comerț liber pe Marea Neagră.