• Fini: „Toate categoriile sociale și profesionale resimt anxietate geopolitică”.
  • Fini: „Corporatiștii sunt tot mai sceptici față de sistem și mass-media tradițională”.
  • ZF: Companiile cu profituri mari riscă să își tensioneze angajații.

Românii sunt mai preocupați de un posibil război decât de criza economică. Indiferent de vârstă sau ocupație, teama de conflict a devenit subiectul principal de îngrijorare arată sondajele recente. Creșterea prețurilor și nesiguranța locului de muncă au trecut în plan secund.

De ce domină frica de război agenda publică?

Oamenii se uită în jurul nostru, războiul durează de foarte mult timp. Avem aceste schimbări geopolitice care se întâmplă acum, respectiv noua administrație de la Casa Alpă, retorica lui Donald Trump, care dintr-o dată a înclinat barca mai degrabă spre Putin, decât spre lumea occidentală. Toată lumea, în special cei care sunt tineți sau cei care sunt la mijlocul vieții, se uită cu îngrijorare la acest lucru. Acest lucru se vede și în toate sondajele, tema războiului e o prioritate sau e cea mai mare îngrijorare a românilor în acest moment.

Al doilea aspect este că, cu aceste schimbări geopolitice, lumea își pune problema dacă viața pe care o au ei acum va rămâne la fel. Asta pare o temă care, în următorii ani, va veni în prim plan. Mai ales dacă toate aceste tensiuni geopolitice vor continua, dacă America intră în recesiune, dacă Europa nu va găsi o cale să revină la creșterea economică. 

Recomandări

UCRAINA LUPTĂ ÎN KURSK
LOCUL ODIHNEI VEȘNICE
TRAGEDIE LA FESTIVAL
RESTRICȚII ÎN CAPITALĂ
CE S-A DISCUTAT LA ROMA?
AUTOCRITICA TE DISTRUGE

Ce efecte are această anxietate asupra pieței muncii?

Oamenii sunt dintr-o dată nemulțumiți, și nu neapărat din perspectiva salariilor, ci din perspectiva faptului că nu știu încotro să meargă mai departe sau încotro se duce lumea.

Oamenii sunt nervoși pe corporații, pentru că, per total, corporațiile au cele mai mari profituri din istorie, oamenii sunt extrem de nervoș. Și, mai ai ales, oamenii sunt nervoși în momentul în care corporațiile care au profit încep procese de restructurare, reorganizare, robotizare, automatizare și sunt mulți care se trezesc că își pierd job-ul. 

Citește și