• Rusia a pierdut deja mai mult de 90% din piața sa de top în perioada premergătoare lunii februarie.
  • Embargoul impus de UE asupra petrolului rusesc va crea incertitudini uriașe pe piețele globale de petrol și produse în doar câteva săptămâni.
  • Cumpărătorii din India și China sunt precauți în ceea ce privește achiziționarea de petrol rusesc încărcat după 5 decembrie.

Rusia a pierdut deja peste 90% din prima sa piață europeană anterioară deoarece livrările au scăzut la mai puțin de 100.000 de barili pe zi în ultimele săptămâni, de la peste 1,2 milioane de bpd înainte de invazia rusă în Ucraina, potrivit estimărilor Bloomberg.

Embargoul impus de UE asupra importurilor maritime de țiței rusesc și mecanismul de plafonare a prețului atașat pentru țițeiul rusesc urmează să intre în vigoare la 5 decembrie.

Rusia a pierdut deja mai mult de 90% din piața sa de top în perioada premergătoare lunii februarie – cumpărătorii din Rotterdam, livrările către hub-ul olandez în cele patru săptămâni până la 18 noiembrie au scăzut la doar 95.000 de bpd, conform estimărilor Bloomberg.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Aproximativ 75% din țițeiul rusesc încărcat acum în porturile baltice din Rusia se îndreaptă spre Asia, unde cumpărătorii indieni și chinezi nu s-au sfiit să achiziționeze încărcături rusești, în special la începutul acestui an, cu reduceri mari.

Acum, când mai sunt doar două săptămâni până la intrarea în vigoare a embargoului UE și a plafonului de preț UE-Marea Britanie-G7, au început să apară semne că cumpărătorii din India, de exemplu, se grăbesc să obțină aprovizionarea care să fie încărcată înainte de 5 decembrie și descărcată în portul de destinație înainte de 19 ianuarie, care nu va fi supusă embargoului și plafonului de preț.

Dar se spune că cumpărătorii din India și China sunt precauți în ceea ce privește achiziționarea de petrol rusesc încărcat după 5 decembrie, așteptând să se clarifice modul în care se va aplica plafonul de preț și dacă vor exista repercusiuni pentru cumpărătorii de țiței rusesc după intrarea în vigoare a sancțiunilor.

Embargoul impus de UE asupra petrolului rusesc va crea incertitudini uriașe pe piețele globale de petrol și produse în doar câteva săptămâni, a declarat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în raportul său lunar privind piața petrolului de săptămâna trecută.

Pe fondul semnelor de slăbire a creșterii cererii de petrol, „Apropierea embargoului UE asupra importurilor de țiței și produse petroliere rusești și interdicția asupra serviciilor maritime vor adăuga o presiune suplimentară asupra balanțelor petroliere globale și, în special, asupra piețelor de motorină, care sunt deja excepțional de restrânse”, a declarat AIE.