• Rusia continuă campania de renunțare la dolarul american.
  • Rusia a ajuns să aibă mai mult aur decât USD în rezervele internaționale.
  • Aurul este acum a doua componentă ca importanţă a rezervelor băncii centrale a Rusiei după euro.

Eforturile făcute de Rusia în decursul mai multor ani în sensul reducerii expunerii faţă de activele americane au împins cota deţinută de aur în cadrul rezervelor internaţionale de 583 miliarde de dolari ale ţării peste cea a dolarului pentru prima dată în istorie, notează Bloomberg.

Aurul reprezenta 23% din rezervele băncii centrale a Rusiei la sfârşitul lunii iunie 2020, ultima dată pentru care există date, relevă un raport publicat recent. Cota activelor în dolari a scăzut la 22%, de la peste 40% în 2018.

Tendinţa se înscrie într-o mai amplă strategie prezentată de preşedintele Vladimir Putin, ce priveşte „dedolarizarea“ economiei ruseşti şi diminuarea vulnerabilităţii acesteia la sancţiunile americane pe fondul deteriorării relaţiilor cu Washingtonul.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Aurul, peste euro, la Kremlin

Aurul este acum a doua componentă ca importanţă a rezervelor băncii centrale a Rusiei după euro, care reprezintă aproximativ o treime din activele totale. Yuanul chinez deţine o cotă de aproximativ 12%.

Creşterea rezervelor de aur ale Rusiei a venit pe fondul unui avans de 26% al preţurilor în perioada iunie 2019-iunie 2020. Banca centrală a ţării a cumpărat de asemenea aur în valoare de 4,3 mld. dolari în perioada respectivă.

Rusia a cheltuit peste 40 mld. dolari pe achiziţii de aur în ultimii cinci ani, ţara fiind cel mai mare cumpărător din lume. Banca centrală a ţării a declarat că şi-a stopat achiziţiile de aur în prima jumătate a anului pentru a încuraja companiile şi băncile să exporte mai mult pentru a aduce valută în ţară după prăbuşirea preţurilor petrolului.

În noiembrie, rezervele mondiale oficiale au scăzut cu 6,5 tone

Către sfârşitul anului trecut, odată cu scăderea preţului aurului, băncile centrale ale lumii au devenit vânzători neţi de aur, vânzând în noiembrie mai mult decât au cumpărat, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului (WGC), citate de kitco.com.

Acest lucru nu s-a întâmplat numai în noiembrie anul trecut, băncile centrale fiind vânzători neţi şi în august şi septembrie. Luna august a marcat sfârşitul unei perioade de un an şi jumătate de achiziţii lunare de aur.

În noiembrie, rezervele mondiale oficiale au scăzut cu 6,5 tone. În detaliu, în noiembrie au fost cumpărate 16 tone de aur. Pe de altă parte, în aceeaşi lună au fost vândute 23,3 tone, Turcia înregistrând cele mai mari vânzări.