• Din 2020, salariul mediu net a crescut la 5.160 de lei, o creștere de 54%.
  • Pentru anii 2022-2023, creșterea salariului a fost peste inflație.
  • Odată cu creșterea cifrei de afaceri a crescut și economia măsurată prin PIB.

Cresc salariile din 2025? În ciuda provocărilor majore din ultimii ani – pandemie,
războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie și inflația – salariile din România au continuat să crească susținut. De la începutul anului 2020 până în august 2024, salariul mediu net a înregistrat o creștere impresionantă de 54%. Cu toate acestea, motoarele economice care au susținut această creștere par să încetinească, ridicând semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea acestei tendințe salariale în anul 2025, în condițiile în care companiile devin tot mai reticente în a face noi investiții sau angajări. Cum va arăta 2025?

Acum, că ne confruntăm cu efectele crizei de anul trecut, Europa și-a încetinit creșterea economică. Germania, care este principala piață comercială pentru România, chiar înregistrează o scădere.

Noi avem probleme bugetare și comerciale, iar guvernul, indiferent de numele său, trebuie să adopte anumite măsuri. Cel mai evident dintre acestea este majorarea impozitelor. Astfel, companiile vor avea o disponibilitate mult mai redusă de a crește salariile.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Dacă nu vor fi constrânse, să zicem, de proiecte noi de investiții sau de necesitatea de a-și păstra anumite angajate, companiile nu se vor mai grăbi, ca în anii precedenți, să majoreze salariile. În ultimii cinci ani, creșterea medie a salariilor a depășit două cifre. Pentru anul viitor, majorările salariale vor fi acordate doar în mod excepțional, deoarece nimeni nu știe cum va evolua economia.

Piața muncii va depinde foarte mult de evoluția economiei. Am avut o șansă extraordinară în ultimii cinci ani, cu o creștere a PIB-ului de aproape 60%. Din păcate, această creștere s-a redus evident.

Motoarele care au stat la baza acestei creșteri cedează unul după altul, iar noi nu am pus nimic în loc. În plus, guvernul trebuie să aducă corecții care nu vor ajuta foarte mult economia, ci, dimpotrivă, ar putea avea efecte negative.

Așadar, ne aflăm într-o situație incertă și vom vedea ce se va întâmpla în prima parte a anului viitor. Este important să identificăm care companii vor rămâne viabile, vor face angajări și vor avea resurse pentru majorări salariale. Cel puțin în prima parte a anului viitor, până când vom avea o imagine mai clară asupra evoluției economiei, este dificil de prezis cum se vor desfășura lucrurile.

Citește și