• Perspectiva unei săptămâni de lucru mai scurte continuă să câștige teren.
  • Unii angajați ar putea fi dispuși să sacrifice munca flexibilă în schimbul unei zile libere.
  • În același timp, munca la distanță și munca flexibilă au fost, fără îndoială, poveștile de succes ale noii lumi a muncii.

Perspectiva unei săptămâni de lucru mai scurte continuă să câștige teren, iar unii angajați ar putea fi dispuși să sacrifice munca flexibilă în schimbul unei zile libere în plus, scrie BBC.

Birourile firmei de consultanță de mediu Tyler Grange sunt pline în fiecare luni dimineața. Prezența nu este obligatorie: nu au emis niciun mandat de revenire la birou sau cerințe pentru angajații care lucrează în regim hibrid de a-și începe săptămânile la locul de muncă.

Cu toate acestea, de când au început o săptămână de patru zile în iunie 2022, cei 100 de angajați ai Tyler Grange, cu birouri în șase sedii din Marea Britanie, aleg să lucreze în persoană mai des. „Înainte, probabil că ne chinuiam să aducem oamenii la birou mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână”, spune Simon Ursell, director general la Tyler Grange, cu sediul în Gloucestershire. „Acum, suntem în general până la trei zile pe săptămână. Iar zilele de luni sunt acum foarte populare – ceea ce nu se întâmpla înainte.”

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
CINE-I „DI VINĂ”?
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Deși angajații Tyler Grange au avut întotdeauna programe flexibile, Ursell spune că intensitatea săptămânii de lucru prescurtate face ca colaborarea în persoană să fie esențială. „Odată ce intri în ritmul săptămânii de patru zile, îți dai seama că mersul la birou îți ușurează viața. Colaborarea este adesea mai dificilă lucrând de acasă – producerea volumului de muncă necesar într-o săptămână de patru zile ar fi foarte dificilă.”

Angajații companiei sunt fericiți să sacrifice flexibilitatea în schimbul unui weekend de 3 zile

În mod esențial, spune Ursell, angajații companiei sunt fericiți să sacrifice flexibilitatea care vine odată cu lucrul de acasă cinci zile pe săptămână, în schimbul mai multor zile în persoană și a unui weekend de trei zile. „Zilele de luni sunt, de asemenea, ocupate la birou, deoarece toată lumea se simte revigorată și pregătită să socializeze din nou. Dacă aș anunța că vom renunța la săptămâna de patru zile pentru a reveni la o zi în plus de lucru hibrid, ar fi foarte nepopular.”

Interesul și dorința pentru săptămâna de lucru de patru zile au crescut. În același timp, munca la distanță și munca flexibilă au fost, fără îndoială, poveștile de succes ale noii lumi a muncii. Așadar, care este cel mai apreciat beneficiu, dacă angajatorii ar trebui să cheme înapoi lucrătorii la birou, dar în schimb ar putea obține o săptămână de lucru de patru zile, ar fi de acord?

„Cel mai frecvent lucru pe care oamenii l-au raportat a fost pur și simplu faptul că au putut să se bucure de o zi pentru ei înșiși”

Datele în creștere arată că, chiar și pe fondul unei rezistențe pe scară largă a angajaților la întoarcere, unii lucrători ar putea să aprecieze săptămâna de lucru de patru zile în detrimentul unor configurații cu o componentă la distanță.

Acest lucru se poate datora în parte interesului crescând pentru săptămâna de lucru redusă, ca urmare a rezultatelor extrem de pozitive ale proiectului pilot la scară largă al săptămânii de lucru de patru zile din Marea Britanie, la care a participat Tyler Grange.

Brendan Burchell, profesor de științe sociale la Universitatea din Cambridge, a făcut parte din echipa de cercetare calitativă a studiului de șase luni. „Cel mai frecvent lucru pe care oamenii l-au raportat a fost pur și simplu faptul că au putut să se bucure de o zi pentru ei înșiși, fără nicio presiune a timpului”, spune el. „Angajații au putut avea mai mult timp pentru întreținerea vieții, îngrijirea copiilor și pur și simplu pentru a se decomprima.”

Săptămâna de lucru de 4 zile mult mai apreciată

Unele cercetări sugerează că o mare parte a forței de muncă apreciază acum mai mult o săptămână de lucru de patru zile decât munca flexibilă. Datele site-ului de anunțuri de locuri de muncă Indeed, consultate de BBC Worklife, arată că în februarie 2023 căutările de locuri de muncă care oferă o săptămână de patru zile au atins un maxim istoric în Marea Britanie și SUA, în timp ce căutările pentru roluri la distanță au scăzut. Iar într-un sondaj realizat în februarie 2023 de firma de recrutare Hays pe 11.000 de lucrători din Marea Britanie, 62% dintre aceștia au declarat că ar prefera să lucreze o săptămână de lucru mai scurtă, în fiecare zi la birou, în locul unei săptămâni de cinci zile, în cadrul unui model tipic hibrid.

Cu toate acestea, în timp ce dorința pentru o săptămână de patru zile crește, perspectiva rămâne evazivă pentru mulți. „În realitate, doar 5% dintre respondenții noștri au lucrat pentru o organizație în care o săptămână de patru zile se întâmplă efectiv”, spune Gaelle Blake, director de numiri permanente la Hays. „Așadar, deși unii angajatori au început să testeze ideea, încă nu am văzut că aceasta va lua amploare pe scară mai largă.”

Tactica șefilor de a readuce lucrătorii la muncă

Deși săptămâna de lucru de patru zile este încă o raritate, ea continuă să ia amploare. Și ar putea fi o tactică pentru șefi de a-i readuce pe lucrători la locul de muncă, în condițiile în care planurile de revenire la birou stagnează.

Sondajul realizat de Hays a arătat că 58% dintre angajatori au declarat că nu iau în considerare implementarea unei săptămâni de patru zile, însă 34% au spus că ar fi mai probabil să o facă dacă personalul ar petrece toate cele patru zile la locul de muncă. „Aceasta arată că oamenii devin din ce în ce mai deschiși la posibilitatea unei săptămâni de patru zile”, spune Blake. „Așadar, ar putea fi vorba de profesioniști care schimbă mai mult timp la birou pentru o săptămână de lucru mai scurtă”.

Timpul este recompensa cea mai de preț

Spre deosebire de a forța oamenii să se întoarcă la birou, Ursell spune că o săptămână de lucru mai scurtă încurajează angajații să se întoarcă organic. „Oferă tuturor un simț comun al scopului și un impuls pentru a fi mai productivi: vor să se schimbe pentru a face să funcționeze, să învețe noi procese și să colaboreze mai mult în persoană.”

Ursell crede că lucrătorii, în general, sunt dispuși să se întoarcă la birou în schimbul unei săptămâni de patru zile, datorită recompensei sale neprețuite: timpul.

„Le oferiți ceva ce banii nu pot cumpăra – o zi liberă în plus”, spune Ursell. „În comparație cu munca de acasă, unde trebuie să rămâi productiv timp de cinci zile pe săptămână, aceasta este, fără îndoială, o schimbare mai mare pentru viața mai multor oameni.”

Citește și