• Federațiile sindicale au emis un comunicat de presă duminică prin care anunță că greva generală din educație va continua.
  • Sindicatele solicită Guvernului să ofere o garanție conform căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.
  • Greva generală în educație a început luni, 22 mai, iar elevii și profesorii se află în vacanță începând de joi, de Ziua Copilului, până marți, 6 iunie.

Federațiile sindicale au emis un comunicat de presă duminică prin care anunță că greva generală din educație va continua. Sindicatele cer Guvernului ca salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. Această cerință nu se regăsește în ordonanța de urgență (OUG) recent adoptată, care acordă creșteri salariale de câteva sute de lei angajaților din Educație, și care, potrivit sindicatelor, nu a fost susținută de acestea.

Prevederea apare doar în nota de fundamentare a OUG, fără a avea valoare normativă. Sindicatele spun că această atitudine a Guvernului României reprezintă o neasumare din partea Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării.

„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”, au scris sindicatele în comunicat.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Greva generală în educație a început luni, 22 mai, iar elevii și profesorii se află în vacanță începând de joi, de Ziua Copilului, până marți, 6 iunie.

De asemenea, sindicatele au acuzat purtătorul de cuvânt al Guvernului într-un comunicat oficial emis sâmbătă, 3 iunie, că a furnizat informații incorecte, deoarece acestea nu au fost de acord cu planul de eșalonare a creșterilor salariale pe o perioadă de 3 ani, conform noii legi a salarizării.

Citește și