• Zlatan Ibrahimovic de la AC Milan s-a retras din fotbal la 41 de ani.
  • „Îmi iau adio de la fotbal, dar nu de la voi”, a declarat suedezul în fața publicului de pe San Siro după ultimul meci al sezonului, disputat duminică.
  • Ibrahimovic a câștigat 34 de trofee – inclusiv 14 titluri de campion – într-o carieră care a început în secolul trecut și a fost nominalizat de 11 ori la Balonul de Aur.

Zlatan Ibrahimovic de la AC Milan s-a retras din fotbal la vârsta de 41 de ani, punând capăt uneia dintre cele mai strălucitoare cariere din epoca modernă. „Îmi iau adio de la fotbal, dar nu de la voi”, a declarat suedezul în fața publicului de pe San Siro după ultimul meci al sezonului, disputat duminică, scrie BBC.

Ibrahimovic anunțase deja că va părăsi clubul italian.

Fotbalistul a marcat 511 goluri pentru cluburi precum Paris St-Germain, Manchester United și atât pentru AC cât și pentru Inter Milano, câștigând titluri de campion în patru țări. Ibrahimovic și-a început a doua perioadă la AC Milan la începutul anului 2020, după ce a câștigat Scudetto cu această echipă în 2011 și a ajutat-o să câștige din nou titlul în sezonul trecut.

Recomandări

AJUTORUL ACORDAT UCRAINEI, ÎN IMPAS
CIOLACU, DESPRE NEVOILE EUROPEI
BIDEN CONFUNDĂ GAZA CU UCRAINA
DE CE A MURIT THOMAS KINGSTON
OLANDA ȘI UCRAINA AU ACORD BILATERAL
ALTMAN SE DECLARĂ FERICIT

Dar a jucat doar de patru ori și a început un singur meci pentru echipa din Serie A în acest sezon – și a marcat un gol – în urma unei serii de accidentări, iar contractul său urma să expire luna aceasta.

Ce a declarat fotbalistul

„Sunt prea multe emoții pentru mine în acest moment. Forza Milan și la revedere”, a declarat Ibrahimovic emoționat, stăpânindu-și lacrimile. „Prima dată când am venit aici mi-ați oferit fericire, a doua oară mi-ați oferit dragoste. M-ați primit cu brațele deschise, m-ați făcut să mă simt ca acasă, voi fi milanist pentru tot restul vieții mele”.

Ibrahimovic a câștigat 34 de trofee – inclusiv 14 titluri de campion – într-o carieră care a început în secolul trecut și a fost nominalizat de 11 ori la Balonul de Aur. Singurul trofeu major de club care i-a scăpat a fost Liga Campionilor, singurul său titlu european fiind obținut cu Manchester United, sub forma Europa League 2017.

Atacantul se retrage, de asemenea, ca cel mai bun marcator din toate timpurile al Suediei, cu 62 de goluri internaționale în 122 de meciuri. El a părăsit echipa națională după Euro 2016, dar a revenit în 2021 pentru campania nereușită de calificare la Cupa Mondială.

„Obișnuiam să fiu speriat când jurnaliștii mă întrebau de viitorul meu, dar acum pot accepta, sunt pregătit”, a declarat el reporterilor după anunțul său. „Am făcut asta toată viața mea. Fotbalul m-a făcut un om. Mi-a permis să cunosc oameni pe care altfel nu i-aș fi cunoscut niciodată. Am călătorit în toată lumea datorită fotbalului. Totul datorită fotbalului”.

O carieră plină de aur


Ibrahimovic și-a început cariera profesionistă la Malmo FF, echipa din orașul natal, în 1999, înainte de a se transfera la Ajax în 2001, pentru o perioadă de trei ani în care a câștigat trei titluri de campion. A urmat o mutare în Italia, în 2004, la Juventus, unde a câștigat două titluri de campion, ambele fiind ulterior retrase de la club în urma scandalului Calciopoli.

Cu toate acestea, suedezul a mai câștigat alte trei titluri din Serie A cu următorul său club, Inter Milano, înainte de a se transfera la Barcelona în 2009. Ibrahimovic a petrecut un singur sezon la clubul catalan, câștigând un titlu în La Liga, înainte de a fi împrumutat la AC Milan, mutare care a devenit permanentă în 2011.

Cu toate acestea, un an mai târziu, Ibrahimovic a fost din nou în mișcare, semnând cu Paris St-Germain, unde a marcat 113 goluri în 122 de meciuri în campionat și a câștigat patru trofee din Ligue 1. În iulie 2016, a semnat cu Manchester United pentru o perioadă de doi ani la clubul din Premier League, în care a câștigat Cupa Ligii și Europa League.

În 2018, Ibrahimovic a semnat cu echipa din MLS LA Galaxy, petrecând două sezoane în California înainte de a se întoarce la AC Milan.

Citește și