- Media primelor de Crăciun e de 500 lei.
- Șase din zece companii nu aveau un sistem de work from home înainte de pandemie.
- IT-ul și pharma sunt cele mai bine plătite domenii.
În 2020, beneficiile s-au schimbat cu totul și puține companii se vor mai îndura să ofere bonusuri de Crăciun, spune Sorin Faur, expert în Resurse Umane.
Advertisment
„În continuare angajații buni vor fi recompensați într-un mod sau în altul. Cu certitudine, schemele de bonusare au trebuit regândite, nu vom mai vedea bonusuri la nivelul celor de anul trecut”, a explicat Sorin Faur, expert Resurse Umane.
Brigitta Evelin este Asistent Manager într-o multinațională. Anul acesta a fost norocoasă. Salariul i-a rămas același și poate conta și pe bonusul de Crăciun.
Recomandări
„De Crăciun, de obicei, în fiecare an, primim un fel de bonus care constă în vouchere. Între 150 și 200 de lei aproximativ. Anul acesta cel mai probabil nu se va modifica nimic. Cred că va fi la fel ca anul trecut, vom primi bonusurile de sărbători”, a mărturisit Brigitta Evelin Ambrus.
Principalele bonusuri oferite de companii în 2020
Pharma și IT rămân principalele domenii în care angajatii au venituri peste medie. În pharma, salariile au crescut anul acesta cu 26% peste media pieței, iar în IT cu 17%. Companiile au mai schimbat beneficiile angajaților, de exemplu, abonamentele la sală au fost înlocuite. Totuși, angajații au în continuare beneficii.
Bonusurile pentru recomandări, asigurările de sănătate, dar și training-urile au fost principalele beneficii pe care companiile le-au oferit angajaților anul acesta. În ceea ce privește Craciunul, conform datelor din 2019, șapte din zece angajatori din România oferă prime în luna decembrie, conform unui studiu făcut de Mercer Marsh Benefits. În medie, o astfel de prima într-o corporație este de 500 de lei.
Cele mai întâlnite beneficii în 2020:
- bonusurile pentru recomandări
- asigurările de sănătate
- training-urile
Șase din zece companii nu aveau implementat un sistem de work from home și a fost nevoie să găsească soluții rapide. Același studiu spune și că angajații au o mai bună productivitate de când lucrează de acasă.
Partenerii noștri