• În timpul pandemiei, bogații din SUA au devenit mai bogați decât oricând altcândva.
  • Cei bogați și-au redirecționat banii, pe care altfel i-ar fi cheltuit pentru divertisment, mese sau călătorii, în economii sau, chiar mai bine, în investiții.
  • Totodată, peste 10 milioane de americani au rămas fără locuri de muncă și aproape 30 milioane nu își pot asigura o hrană zilnică suficientă.
  • Economiștii avertizează cu privire la consecințele grave ale inegalității veniturilor: creștere economică scăzută, rate mai mari ale criminalității și intensificarea tulburărilor sociale.

În timpul pandemiei, americanii înstăriți au devenit, potrivit unor măsurători, mai bogați decât oricând altcândva, informează Bloomberg.

Pentru cei bogați, pandemia este o perioadă ideală de îmbogățire

Prăbușirea economică i-a afectat drastic pe cei mai mulți dintre oamenii de rând; a crescut numărul șomerilor, al celor fără adăpost și în nevoi. Dar o întreagă clasă de oameni – cel puțin primii 20% dintre aceștia – nu a trebuit să-și facă griji în timpul pandemiei.

Dimpotrivă, pentru ei, nu numai că a fost relativ ușor să-și desfășoare activitatea de acasă, dar măsurile de urgență fără precedent luate de Rezerva Federală – printre care reducerea ratelor de referință la zero – i-a făcut să se îmbogățească. Și-au refinanțat creditele ipotecare la rate record, și-au cumpărat alte locuințe, pentru a ieși din orașe și au urmărit cum crește valoarea acțiunilor și a obligațiunilor din conturile lor de investiții.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Între timp, pentru cei cu venituri obișnuite costurile gospodăriilor au atins sume alarmante, sute de mii de întreprinderi s-au închis definitiv, peste 10 milioane de americani au rămas fără locuri de muncă și aproape de trei ori mai mulți nu își pot asigura o hrană zilnică suficientă.

Economiștii avertizează cu privire la consecințele grave, sociale și politice, ale creșterii dramatice a decalajului dintre cei avuți din America și cei aflați în lipsuri.

„Probabil că nu a existat un moment mai bun pentru a fi bogat în America decât astăzi”, a spus Peter Atwater, profesor adjunct la Universitatea William & Mary. „O mare parte din ceea ce au făcut factorii de decizie politică a fost să le permită celor mai bogați să își revină mai repede din cauza pandemiei”.

Primii 25% dintre cei care câștigă peste 60.000 de dolari pe an și-au revenit deja, ajungând la nivelul de acum un an, potrivit datelor de la Opportunity Insights, un institut de cercetare nepartizan cu sediul la Universitatea Harvard.

Pe măsură ce carantina s-a extins, milioane de oameni, în special cei de pe treapta superioară a scării socio-economice americane, au reușit să își redirecționeze banii, pe care altfel i-ar fi cheltuit pentru lucruri precum divertisment, mese și călătorii, în economii sau, încă și mai bine, în investiții.

Și pe măsură ce conturile lor de investiții au crescut, americanii bogați au mai primit un cadou. Ratele ipotecare, guvernate în mare parte de aceleași forțe care au făcut ca stocurile să crească până la înălțimi amețitoare, au scăzut la cele mai mici valori.

Proprietarii de case au avut de profitat. Refinanțările au atins cel mai rapid ritm din ultimii aproape douăzeci de ani, potrivit datelor Asociației Naționale Ipotecare Federale (Fannie Mae), milioane de împrumutători putând să își reducă plățile lunare.

Oamenii cu venituri mici se confruntă cu situații limită

Pentru ceilalți, lucrurile stau foarte diferit. Ocuparea forței de muncă pentru ultimii 25% dintre lucrătorii americani – cei care câștigă mai puțin de 27.000 de dolari pe an – este cu peste 20% sub nivelul din ianuarie 2020. Luna trecută, aproape 30 de milioane de adulți trăiau în gospodării în care nu era suficientă hrană, potrivit sondajului Household Pulse Survey al Biroului de recensământ din SUA, în creștere cu 28% față de perioada dinainte de pandemie.

Peste o treime dintre adulții din SUA care au rămas în urmă cu plata chiriei sau a ipotecii se confruntă cu pericolul evacuării sau cu executarea silită în următoarele două luni, potrivit sondajului din decembrie realizat de Biroul de recensământ.

„Oamenii simt pur și simplu că se apropie de limită”, a spus Bradford Botes, director la firma de avocatură Bond & Botes, aflată în faliment, din Birmingham, Alabama.

Botes a spus că pentru multe dintre persoanele pe care le-a consiliat firma sa, indemnizațiile guvernamentale de șomaj și sumele de stimulare pur și simplu nu au fost suficiente.

Pachetele fiscale adoptate de Washington au fost printre cele mai mari adoptate vreodată în SUA și, în mare parte, au fost gândite pentru cei mai nevoiași. Și, împreună cu stimulentul monetar, au ajutat, fără îndoială, mulți americani să își păstreze locul de muncă și să aibă ce pune pe masă.

Cu toate acestea, inegalitatea economică în creștere, care a însoțit aceste eforturi, ilustrează caracterul limitat al răspunsului venit din partea Statului, spun criticii.

Prin facilitarea condițiilor de credit prin Rezerva Federală, s-au putut susține rapid corporațiile mari și persoanele mai bogate. Dar distribuirea ajutorului către firmele mai mici și lucrătorii cu venituri mici s-a dovedit a fi mult mai dificilă. Întârzierile în acordarea asistenței, precum și confuzia cu privire la reguli și la criteriile de eligibilitate, au îngreunat multe dintre aceste programe.

Economiști precum Atwater trag, de asemenea, un semnal de alarmă cu privire la consecințele pe termen mai lung ale creșterii inegalității veniturilor, care a fost asociată cu o creștere economică scăzută, rate mai mari ale criminalității și amplificarea tulburărilor sociale.

„Nu poți avea o economie și un sistem politic durabile când ai o populație mică, care crede că e invincibilă și o populație în creștere, care se simte înfrântă”, a spus el. „Este în interesul capitalismului să eliminăm acest decalaj”.