• Comentariile Ginei Raimondo sunt văzute ca parte a unui efort al Casei Albe de a îndepărta vina lui Biden pentru problemele economice ale națiunii.
  • Raimondo a subliniat evoluțiile neașteptate care au deraiat economia globală.
  • Unitatea din Michigan a reluat producția în acest weekend, după o închidere de lungă durată, deși vor trece probabil câteva săptămâni până când formula va apărea pe rafturi.

Secretarul pentru comerț al lui Joe Biden, Gina Raimondo, a încercat duminică să arunce vina pentru criza inflației din SUA pe războiul Rusiei din Ucraina, la câteva zile după ce un alt membru al cabinetului a recunoscut că administrația prezidențială a avut eșecuri în prezicerea impactului acesteia asupra economiei.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei, a recunoscut săptămâna trecută că a făcut o eroare în 2021 când a spus că inflația, care a scăzut doar recent de la un nivel maxim de aproape 40 de ani, reprezenta doar un „risc mic”.

„Cred că m-am înșelat atunci cu privire la calea pe care o va urma inflația”, a declarat Yellen marțea trecută pentru CNN. În intervenția sa de duminică, în cadrul emisiunii State of the Union de la aceeași televiziune, Raimondo a subliniat evoluțiile neașteptate” care au deraiat economia globală și a insistat: „Vom ține inflația sub control”.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Ea a spus: „Nu cred că nimeni nu a prezis războiul (președintelui rus Vladimir) Putin în Ucraina, sau diverse alte lucruri care s-au întâmplat și care au fost neașteptate. Este demn de remarcat faptul că prețul benzinei a crescut cu 1,40 dolari pe galon de când Putin a mutat trupe în Ucraina”.

Comentariile sale vor fi considerate ca făcând parte dintr-un efort concertat al Casei Albe de a îndepărta vina pentru problemele economice ale națiunii de la Biden, care s-a confruntat cu acuzații de ignorare a avertismentelor experților privind inflația și, mai recent, lipsa formulelor pentru copii.

Calificând inflația drept „prioritatea sa internă de top”, președintele și acoliții săi s-au lansat în ultimele săptămâni într-o campanie de mesaje adresată alegătorilor din alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie și punând în valoare succesele sale economice, cum ar fi legea bipartizană privind infrastructura.

Aceasta vine în contextul în care prețurile la benzină ating aproape un record zilnic, până la 4,84 dolari pe galon, potrivit AAA, costul produselor alimentare și al serviciilor continuă să crească, iar noii părinți se străduiesc să găsească lapte praf pentru copii.

Raimondo însăși a părut să torpileze efortul mai târziu în interviu, recunoscând că a aflat de problemele cu formula abia în aprilie, în același timp cu Biden. Dar producția la cea mai mare fabrică de producție din țară, deținută de Abbott în Michigan, a fost închisă după ce au fost găsite bacterii în timpul inspecțiilor încă din ianuarie, iar problemele au fost evidente la fața locului la sfârșitul anului trecut.

„Nu sunt implicată în răspunsul administrației în acest caz, dar cred că fac o treabă foarte bună și imediat ce au aflat că ar putea fi o penurie severă, s-au apucat de treabă”, a spus ea. Unitatea din Michigan a reluat producția în acest weekend, după o închidere de lungă durată, deși vor mai trece probabil câteva săptămâni până când formula va apărea pe rafturi.