• Preşedintele Joe Biden a declarat că va oferi Ucrainei sisteme avansate de rachete şi alte arme americane.
  • Pachetul de arme include rachete care vor permite Ucrainei să lovească locaţii aflate la o distanţă de până la 80 de kilometri, a declarat reporterilor un înalt oficial american, sub condiţia anonimatului.
  • Liderii lumii, inclusiv premierul britanic Boris Johnson, au cerut public o astfel de mişcare în ultimele săptămâni.

Joe Biden a decis ca SUA să furnizeze Ucrainei sisteme avansate de rachete şi alte echipamente strategice în valoare de 700 de milioane de dolari. De la începutul războiului, Statele Unite au oferit ajutor militar Kievului de peste 4,5 miliarde de dolari

Preşedintele Joe Biden a declarat că va oferi Ucrainei sisteme avansate de rachete şi alte arme americane pentru a întări poziţia ţării în războiul cu Rusia, sporind sprijinul militar pe măsură ce conflictul se întinde în a patra lună, scrie Bloomberg.

„Am decis că le vom oferi ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care să le permită să lovească mai precis ţinte cheie pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris Biden într-un articol din New York Times publicat marţi seara la Washington.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Pachetul de arme include rachete care vor permite Ucrainei să lovească locaţii aflate la o distanţă de până la 80 de kilometri, a declarat reporterilor un înalt oficial american, sub condiţia anonimatului. Liderii lumii, inclusiv premierul britanic Boris Johnson, au cerut public o astfel de mişcare în ultimele săptămâni.

Decizia vine la mai bine de trei luni după ce forţele preşedintelui Vladimir Putin au invadat Ucraina, conflictul transformându-se acum într-o agitaţie brutală în încercarea Rusiei de a-şi consolida poziţia în estul Ucrainei. Această schimbare a obiectivelor strategice a modificat modul în care este purtat războiul, bombardarea cu rază mai lungă fiind o tehnică din ce în ce mai folosită în luptă.

Un motiv de îngrijorare pentru Washington şi unele capitale europene cu privire la furnizarea de arme şi muniţii cu rază mai lungă de acţiune a fost o posibilă intenţie a Ucrainei de a le folosi pentru a lovi ţinte în interiorul Rusiei. Acest lucru ar risca să extindă războiul şi să angajeze direct naţiunile NATO care au căutat să tragă o linie între furnizarea de ajutor defensiv şi implicarea mai agresivă în conflict.

Casa Albă intenţionează să anunţe miercuri noul pachet de asistenţă de securitate de 700 de milioane de dolari, au declarat oficialii americani. De la începutul războiului, SUA au furnizat ajutor militar de peste 4,5 miliarde de dolari.

Oficialii administraţiei Biden au promis că vor slăbi sistematic Rusia, astfel încât să nu poată ataca din nou un alt vecin, impunând o serie de sancţiuni Moscovei şi învestind în armata Ucrainei miliarde de dolari. Cu toate acestea, obiectivul de a evacua forţele ruse din Ucraina pare mai îndepărtat, chiar şi după ce armata preşedintelui Volodimir Zelenski a forţat Moscova să-şi reducă ambiţiile iniţiale de a captura Kievul şi de a înlocui rapid guvernul.