• O echipă de arheologi crede că este vorba despre rămășițele unui oraș din Regatul Mittani, care a condus o zonă, în prezent nordul Irakului și Siria, timp de câteva sute de ani în timpul Epocii Bronzului.
  • Se crede că orașul a fost distrus de un cutremur în jurul anului 1350 î.Hr. care a acoperit zidurile de lut și le-a protejat de dizolvarea în apă.
  • Orientul Mijlociu se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare asupra rezervelor de apă pentru oameni, animale și agricultură, pe măsură ce criza climatică ia amploare.

O mare parte a Irakului a cunoscut condiții de secetă devastatoare în ultimul an, lăsând oamenii și culturile să caute apă.

Ca urmare, rezervorul din spatele barajului de la Mosul, cel mai mare din țară, s-a micșorat considerabil și a scos la iveală zone din fundul lacului, de obicei sub apă.

Într-un loc, seceta a scos la iveală ruinele vechi de 3.400 de ani ale unui oraș din perioada în care regele Tutankhamon a condus Egiptul, potrivit The Independent.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

O echipă de arheologi crede că este vorba despre rămășițele unui oraș din Regatul Mittani, care a condus o zonă, în prezent nordul Irakului și Siria, timp de câteva sute de ani în timpul Epocii Bronzului.

La începutul acestui an, echipa a găsit dovezi ale unui oraș mare, inclusiv un complex de depozitare, o clădire industrială și fortificații. De asemenea, au găsit vase care conțineau tăblițe cuneiforme – blocuri de lut cu scriere de acum mii de ani.

Se crede că orașul a fost distrus de un cutremur în jurul anului 1350 î.Hr. care a acoperit zidurile de lut și le-a protejat de dizolvarea în apă.

Potrivit experților, Regatul Mittani a domnit între aproximativ 1500 î.Hr. și 1300 î.Hr. în jurul marginilor nordice ale râurilor Tigru și Eufrat, până când a fost distrus de regate rivale, hitiții și asirienii.

Seceta dezvăluie bucăți din trecut

Condițiile de secetă din 2018 au scos temporar la iveală un palat în acest loc, care a fost ulterior inundat de apă, astfel că echipa de arheologi a trebuit să lucreze rapid, potrivit unui comunicat de presă.Pentru a proteja ruinele de viitoarele inundații, echipa a umplut locul cu pietriș și l-a acoperit cu prelate. Acum, rezervorul s-a umplut, iar situl este din nou sub apă.

De când a fost construit în anii 1980, barajul din Mosul s-a confruntat cu probleme intermitente. Experții au avertizat anterior cu privire la stabilitatea sa – dacă s-ar prăbuși, ar putea trimite inundații catastrofale pe râul Tigru până la Bagdad.

Armata SUA a raportat că un proiect de reparații a fost finalizat în 2019, deși are nevoie de întreținere continuă. Timp de câteva luni în 2014, barajul a căzut, de asemenea, sub controlul Isis.

Orientul Mijlociu se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare asupra rezervelor de apă pentru oameni, animale și agricultură, pe măsură ce criza climatică ia amploare.

O mare parte din regiunea aridă se confruntă cu niveluri de apă precare și consumă o mare parte din rezervele disponibile, potrivit organizației non-profit World Resources Institute.