- Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat duminică, 12 martie, că guvernul federal nu va salva Silicon Valley Bank, dar că lucrează pentru a ajuta deponenții care sunt îngrijorați de banii lor.
- Într-un interviu acordat la emisiunea Face the Nation de la CBS, Yellen a oferit puține detalii cu privire la următorii pași ai guvernului.
- Dar ea a subliniat că situația este mult diferită de criza financiară de acum aproape 15 ani, care a dus la salvarea băncilor pentru a proteja industria.
Guvernul SUA nu va face o injecție de capital în Silicon Valley Bank, în pofoida imenselor probleme financiare pe care la are aceasta, au afirmat duminică oficialii.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen susţine că lucrează îndeaproape cu organismele de reglementare din domeniul bancar pentru a răspunde la colapsul Silicon Valley Bank şi a-i proteja pe deponenţi, dar a precizat totuşi că nu este avută în vedere o salvare a băncii via o injecţie de fonduri publice, conform FT.
„Vrem să ne asigurăm că problemele care există la o bancă nu se răspândesc la altele care sunt sănătoase” , a spus duminică ministrul american al Finanţelor într-un interviu pentru postul de televiziune CBS, potrivit AP.
Yellen a adăugat că a lucrat împreună cu organismele de reglementare ,,pentru a pune la punct politici adecvate care să răspundă la situaţia” provocată de cel mai mare colaps al unei bănci de după criza financiară din 2008, dar nu a dorit să ofere noi detalii.
Yellen: Niciun plan federal de salvare pentru banca prăbușită Silicon Valley Bank
„Vreau să fiu bine înţeleasă. În timpul crizei financiare au fost investitori şi proprietari ai unor bănci mari de importanţă sistemică care au fost salvaţi….iar reformele pe care le-am pus la punct înseamnă că nu vom mai face acest lucru”, a spus Janet Yellen pentru CBS. „Dar suntem îngrijoraţi cu privire la deponenţi şi suntem concentraţi pe acoperirea nevoilor lor” , a adăugat Yellen.
Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a preluat vineri controlul la Silicon Valley Bank, după ce deponenţii, îngrijoraţi cu privire la situaţia financiară a băncii, s-au grăbit la ghişee pentru a-şi retrage economiile. Această fugă la ghişeele Silicon Valley Bank a luat prin surprindere pieţele financiare şi a şters peste 100 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a băncilor americane.
FDIC va proteja depozitele de până la 250.000 de dolari însă depozitele peste această sumă, şi care reprezintă 85% din conturile SVB, sunt în pericol. Întrebată dacă deponenţii îşi vor primi înapoi toţi banii, Yellen a refuzat să facă comentarii cu privire la detalii. „Suntem foarte conştienţi de problemele pe care le au deponenţii. Mulţi dintre ei sunt firme mici, care au angajaţi în întreaga ţară. Desigur acesta este un motiv de îngrijorare” , a spus Janet Yellen.
Autoritățile de reglementare iau în considerare o gamă largă de opțiuni disponibile
Întrebată dacă guvernul american ar lua în considerare o preluare a SVB de către o bancă străină, Yellen a răspuns: ,,aceasta este o decizie pentru FDIC, atunci când va decide care este cea mai bună soluţie pentru acest caz. Şi sunt sigur că au în vedere o gamă largă de opţiuni disponibile. Printre acestea se numără şi achiziţiile” , a declarat Janet Yellen.