• Tinerii lucrători urmăresc din ce în ce mai mult mai multe locuri de muncă și surse de venit pe măsură ce își încep cariera.
  • Iar acest lucru ar putea schimba definitiv locul de muncă.
  • Pe măsură ce tot mai mulți membri ai Generației Z intră pe piața forței de muncă, este posibil ca activitățile secundare să devină tot mai normale – și poate că într-o zi vor deveni o așteptare la locul de muncă.

Oamenii din generația Z” , născuți în perioada anilor 1995-2010, și-au câștigat în scurtul timp petrecut pe Pământ un renume nu tocmai favorabil – copiii calculatorului” sau „născuți cu telefonul în față” sunt doar unele din sintagmele folosite pentru a-i descrie.

Cu o așa reputație, nu s-ar crede că tinerii sunt cei mai dispuși să muncească în mai multe locuri în același timp, dar realitatea ar putea fi una surprinzătoare, arată BBC.

Desigur, nu este vorba despre două slujbe tocmai tradiționale și gestionate simultan. În manieră tipic tinerească, noii Jucători” de pe piața muncii preferă să îmbine utilul cu plăcutul. La rândul lor, angajatorii, unii din ei cel puțin, par dispuși să încurajeze acest nou sistem.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Acesta este cazul Sholei West, în vârstă de 22 de ani, care lucrează în echipa de parteneriate media a firmei de publicitate OMD. Ea își combină rolul cu normă întreagă cu o afacere proprie, cu jumătate de normă: oferirea de sfaturi de carieră pentru tineri prin intermediul activității de consultanță independentă.

West, care locuiește la Londra, spune că angajatorul ei este conștient și sprijină activitatea sa secundară. „La interviu, mi-au spus clar că sunt binevenită să am brandul meu personal în paralel. Directorul meu general a comentat recent la postarea mea de pe LinkedIn spunând că ceea ce am făcut a fost genial, chiar dacă nu avea nicio legătură cu job-ul meu principal” , spune ea. „Deschiderea lor înseamnă că nu se simte ca un program de la 9 la 17: este un loc de muncă care funcționează cu pasiunile mele. ”

Gen Z răsucirea Gen Z pe partea de hustle

Generația Z intră în rândul forței de muncă într-un număr semnificativ: Datele Biroului de Statistică a Muncii (BLS) din Statele Unite arată că în SUA existau 21 de milioane de angajați cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani până în iulie 2022, iar rata de ocupare a forței de muncă a crescut cu 54,4% de la an la an. Și, pe măsură ce îmbătrânesc, activitatea secundară va crește probabil în popularitate și acceptare. În timp, urmărirea proiectelor de pasiune și a mai multor surse de venit s-ar putea dovedi a fi unul dintre cei mai importanți factori de diferențiere a celei mai tinere generații din forța de muncă.

În mod evident, ideea de a lucra în mai multe locuri în același timp nu a fost inventată de tineri, iar motivele pentru care oamenii aleg această cale sunt variate.

Un studiu al Biroului Național de Statistică din SUA arată că în 1997 existau două categorii de oameni cu două slujbe: cei care o făceau din necesitate, pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice sau pentru a plăti datorii și cei care identificau probleme” similare cu cele ale tinerilor moderni. 

Ascensiunea hustle-ului

Indiferent de motivul pentru care cineva ar alege să aibă un side hustle” în loc să se bucure de privilegiul omului contemporan de a se relaxa fără să ajungă în pericol de înfometare, adevărul clar este că ocupațiile secundare încep să-și găsească un loc comod în sistemul economic. 

Conform prezentării The Side Hustle Economy” a Școlii de Afaceri Henley, din Marea Britanie, aceste activități ,,pe margine” produc, la nivelul economiei britanice, încasări de peste 72 de miliarde de lire sterline, sau 3.6% din PIB-ul Marii Britanii la momentul realizării cercetării, în 2018.

În fața acestor cifre, un cititor s-ar putea întreba de ce pur și simplu nu are toată lumea două slujbe în același timp? 

Cifrele acestea, deși surprinzătoare, vin cu specificația că nu este tocmai ușor să ai două ocupații și să te descurci la ambele, după cum este punctat și în revista de afaceri a Universității Harvard, în special dacă una dintre ocupații este o afacere. 

În ciuda dificultăților, există anumiți oameni care duc această practică la un rang de artă, recurgând, în unele cazuri, chiar și la anumite subterfugii, scrie The Guardian. 

Astfel, în Regatul Unit, practica de a aplica pentru două sau mai multe slujbe cu program de acasă fără ca angajatorii să știe unii despre ceilalți a devenit un mic ,,secret deschis” . 

Dacă o mică ocupație pe lângă slujba principală este un lucru comun, două job-uri cu program întreg sunt o poveste total diferită și mult mai controversată. Deși nu este ilegal în multe jurisdicții, cum ar fi SUA sau Regatul Unit, practica poate încălca anumite politici interne ale firmelor și ar putea duce la concediere și diminuarea opțiunilor viitoare de angajare.

Totuși, pericolele nu i-au oprit pe membrii comunității de supraangajați”, care și-au format propriile mici comunități și locuri de întrunire pe internet, cum ar fi site-ul Overemployed.com, lansat în 2021 de un muncitor american cunoscut sub numele de Isaac, specifică The Guardian.

Eliberează-te de politica de birou și de concedieri. În schimb, îmbunătățește-ți sănătatea mintală și negociază o indemnizație de concediere. Alătură-te nouă” este unul din mesajele de pe prima pagină a site-ului, care descrie strategia neconvențională drept „o ușă spre libertatea financiară” .

Exemplul dat de nou creata comunitate de supraangajați” este, probabil, extrem pentru majoritatea oamenilor, însă faptul cert este că pentru mulți dintre noi, un singur loc de muncă nu mai este asigurarea financiară și emoțională care era odată, iar rezultatele pe piața muncii sunt evidente.