• Piața valutară a fost liniștită în T1 din 2024, cursul valutar fiind relativ stabil.
  • Leul a fost stabil în ultimii ani, chiar dacă a trecut prin pandemie, inflație și criza energetică.
  • Pentru investitorii străini leul stabil este bun, pentru exportatori înseamnă pierderi.

Liniştea a domnit pe piaţa valutară în primul trimestru din 2024, cursul valutar fiind relativ stabil, în jurul nivelului de 4,97 lei/euro, comparabil cu cel de la finalul anului trecut, scrie Ziarul Financiar.

Influenţe favorabile asupra stabilităţii surprinzătoare a cursului valutar, care au adus chiar şi unele episoade de apreciere a leului în faţa euro, au venit în ultimii ani de la intrările de capitaluri străine, respectiv de la plasamentele străinilor în titluri de stat româneşti. Pentru unii, cum ar fi exportatorii sau pentru cei cu credite în euro stabilitatea cursului nu ajută,
dar pe alții, cum ar fi investitorii străini, un leu puternic este avantajos.

„Banca Națională în ultimul an s-a luptat mai degrabă cu aprecierea leului, decât cu deprecierea acestuia. Tradițional, sigur, euro este mai puternic sau se devalorizează mai încet decât leul, deci este mai puternic decât leul, la fel și dolarul. În schimb, în 2023 și vedem și îb primele luni din 2024, iată, leul este mai puternic, în sensul în care tendința este de apropiere față de monedele, dolar și euro”, a explicat Răzvan Botea, editor al Ziarului Financiar, pentru Aleph News.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

„Această apreciere vine pe fondul faptului că avem foarte multe fonduri de investiții care au investit în România, dar cea mai mare parte este datorită fondurilor europene care au intrat în România într-o foarte mare măsură”, a adăugat Răzvan Botea.

Citește și