• Femeile ar putea contribui la creșterea PIB-ului în Europa
  • România: locul 20 în clasamentul cu cele mai multe afaceri deţinute de femei
  • Banca Mondială: 172 trilioane de dolari pierdute din cauza diferenţelor de venit in viaţă

Doamnele au toate calitățile să exceleze în mediul antreprenorial. Ar putea contribui la o creștere a PIB-ului în Europa de 12%, în medie, până în 2050.

Până la 820 de miliarde de euro, în acest orizont de timp. Mai mult, am avea un plus de 10,5 miloane de noi locuri de muncă până în 2050. O arată un studiu realizat de Institutul European pentru Egalitate de Șanse.

Ce le oprește pe femei să-și atingă potențialul în economie?

Cristina Chiriac, președintele Asociației Naționale a Antreprenorilor „Începând de la mentalitățile cu care ne confruntăm, până la asumarea mai multor responsabilități. Știm foarte bine că trebuie să ne asumăm mai multe roluri: trebuie să fim femei, antreprenoare, mame, soții, și așa mai departe. Practic vorbim de un cumul de funcții care duc în final la renunțarea unor dorințe, cum ar fi aceasta de a face performanță în antreprenoriat sau în carieră.”

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Care sunt primii pași pe care trebuie să-i facă România în direcția asta?

Cristina Chiriac: „Cred că principalul pas pe care ar trebui să îl facem este să începem să promovăm modele de succes, fie că firma pe care o conduce femeia respectivă este mică, mijlocie sau multinațională. Promovând modele de succes și încurajând educația antreprenorială în școli, cred că până în 2050 putem reduce inclusiv acest decalaj de gen.”

Ce model putem să urmăm?

Cristina Chiriac: „Orice femeie poate fi un model de succes, așa cum poate fi și un bărbat. Cred că nouă ne lipsesc mentorii. În Uniunea Europeană există un program de mentorat susținut și dezvoltat de către ei. Se fac pași mărunți și în România, dar nu suficient.”