- Liderii IT din regiune se vor concentra pe piețele interne și regionale, îndepărtându-se de un model de afaceri globalizat.
- 80% dintre firmele IT din Europa Centrală și de Est declară că deciziile lor de afaceri sunt influențate de atitudinea față de liderii politici din China, Rusia și UE.
- Singurii lideri de piață din acest domeniu care fac afaceri cu Rusia sunt din Polonia și Ungaria.
- Relațiile economice în domeniu dintre China și Europa de Est se prăbușesc, deoarece 92% dintre liderii din domeniul IT nu se angajează în afaceri în această țară.
În urma consecințelor războiului din Ucraina, revenirea pieței la condițiile precedente nu pare probabilă pentru majoritatea liderilor de afaceri din domeniul IT din Europa Centrală și de Est (ECE). În schimb, majoritatea tratează această situație ca pe o oportunitate de a-și schimba practicile de afaceri spre Uniunea Europeană sau spre Statele Unite, mai degrabă decât de a se extinde spre est, spre China.
Advertisment
În timp ce majoritatea liderilor de afaceri IT din ECE se orientează către legăturile transatlantice și europene pentru a-și consolida practicile de afaceri, unii lideri de afaceri maghiari și polonezi profită de pe urma acestei situații.
Aceasta – și nu numai – este concluzia unui studiu realizat de Visegrad Insight, în cadrul căruia au fost intervievați actuali și viitori lideri din industrie, care vor decide asupra formei cooperării economice, a cooperării în domeniul apărării și a relațiilor diplomatice pentru anii următori. Atitudinile politice ale grupului față de întreprinderile cu sediul în țările non-occidentale – în primul rând China – au un impact negativ asupra procesului de luare a deciziilor de afaceri, care se manifestă în diferite moduri în practică.
Recomandări
Percepția democrației infleunțează piața IT
Un prim pas important în cadrul cercetării a fost acela de a înțelege modul în care acești antreprenori de frunte din domeniul IT&C vedeau scorul democratic al țărilor lor respective. De la 0 la 10, nota medie a gradului de democrație a statelor lor a fost de 6,3, Ungaria (2,6 din 10) și Polonia (4,5 din 10) situându-se mult sub medie. Acest lucru reflectă declinul continuu al standardelor democratice în aceste două țări, unde guverne iliberale au deținut puterea timp de mulți ani.
Situația de control instituțional observată în Ungaria și Polonia – mai ales în ceea ce privește mass-media, sistemul judiciar, sectorul civic și alegerile – a dus la scăderea standardelor democratice în aceste țări și se reflectă în răspunsurile inovatorilor în domeniul IT.
Situația este destul de diferită în alte țări din Europa Centrală și de Est. De exemplu, în cadrul grupului de la Vișegrad, Cehia (7,5 din 10) și Slovacia (7 din 10) și-au clasat democrațiile la un nivel relativ ridicat, iar statele baltice au obținut, de asemenea, o medie de 8,9 din 10.
Cu toate acestea, mai devreme de 80% dintre inovatorii IT din ECE declară că deciziile lor de afaceri sunt influențate de atitudinea față de liderii politici din China, Rusia, UE, Statele Unite și alte puteri emergente.
Etica relațiilor economice cu Rusia
Studiul constată că mulți lideri au închis în totalitate sucursale sau birouri sau au refuzat anumite oportunități de afaceri pe care le oferă prezența pe piața rusă. Unii au mers atât de departe încât au declarat că nu mai investesc în Rusia și în companii rusești, alții au redus cu totul oportunitățile de afaceri pe care le aveau cu Rusia.
Împreună cu atitudinile față de standardele democratice, mai mulți respondenți au remarcat, de asemenea, că războiul din Ucraina determină o reorientare a activității către alte subiecte mai importante, mai ales cele legate de migrație și de transparența în legislație. Modelele de afaceri nu se schimbă, dar misiunea publică și capacitatea personală s-au diminuat, deoarece mulți încearcă să ajute persoanele din Ucraina, oferindu-le adăpost și bunuri și servicii de consultanță pro-bono.
Deși liderii din ECE în domeniul IT au o poziție de principiu clară – cu excepția firmelor poloneze și maghiare – întrebarea care se pune este dacă poate China să fie considerată o amenințare pentru unitatea europeană sau dacă poate servi ca actor strategic și economic pentru ECE.
Firmele IT din Europa de Est nu acționează aproape deloc pe piața chineză
În ceea ce privește afacerile în China, 92% dintre liderii IT din ECE nu se implică în practicile de afaceri din această țară. Dintre cei care o fac, jumătate trăiesc în țări în care consideră că guvernul lor este complet nedemocratic (1 din 10) sau în mare parte nedemocratic (5 din 10).
Inițiativa chineză „17+1”, creată în 2012 de Ministerul chinez al Afacerilor Externe, pare să fi ratat ținta în promovarea relațiilor de afaceri și de investiții între China și țările ECE. În ciuda faptului că au fost trimise mai multe delegații chineze în aproape zece țări din regiune, multe țări din ECE au desemnat oficiali inferiori pentru a se întâlni cu delegații chinezi. În Polonia, funcționarii din cadrul Ministerului polonez de Externe nu s-au întâlnit cu reprezentanții Chinei
Informațiile obținute reflectă relațiile de afaceri actuale cu China și ECE. Și anume, investițiile sunt scăzute (3 % din totalul investițiilor chineze în Europa pentru 2020) și limitate la doar câteva țări, precum Polonia și Ungaria. În cazul acelor proiecte emblematice (de exemplu, centrala nucleară de la Cernavoda din România), imaginea Chinei în ECE nu s-a îmbunătățit, deoarece s-au înregistrat întârzieri sau chiar proiectele au fost abandonate în totalitate.
Posibile strategii pentru domeniul IT din regiune includ, totuși, apropierea de China
Odată cu exodul de pe piața rusă – o tendință care, cel mai probabil, va continua și mai departe – întreprinderile vor căuta mai multe oportunități și s-ar putea orienta spre China pentru a continua să se extindă (sau, uneori, chiar să supraviețuiască) instabilității de pe piețele din Rusia și Ucraina.
Grupul intervievat se numără printre liderii New Europe 100 (NE100) – un grup de inovatori de succes – antreprenori, experți, investitori și activiști – din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE), recunoscuți de comunitatea de experți Res Publica Nowa începând din 2014. Ei decid asupra formei cooperării economice, a serviciilor de informații, a cooperării în domeniul apărării și a relațiilor diplomatice pentru anii următori.
Având în vedere că atitudinile politice servesc drept rol de principiu pentru inovatorii IT din Europa Centrală și de Est, rămâne să ne întrebăm ce ne rezervă viitorul pentru această regiune. Este posibil ca sectorul să sufere pierderi între timp (prin resurse și timp) sau să nu se poată extinde la fel de rapid ca în ultimii ani, dar tot își vor ajusta operațiunile datorită flexibilității modelelor lor de afaceri. Mulți respondenți recunosc amenințarea clară a atacurilor de securitate cibernetică din partea Rusiei (78,4 %) și a Chinei (64,7 %), alături de faptul că nu doresc să facă afaceri cu acești lideri din punct de vedere democratic.
Cel mai probabil, accentul va fi pus pe interior, cu mai puțină globalizare și mai multe acțiuni pe piețele interne și regionale. Având în vedere că doar 7,8 % din întreprinderile TIC din ECE sunt deja active pe piața chineză, acest lucru ar însemna că numărul acestora – în cel mai bun caz – va stagna, iar în cel mai rău caz va scădea.
.
Partenerii noștri