• Economia României poate creşte anul acesta cu 3%, ajutată de fondul de redresare Coronavirus.
  • Un război în Orientul Mijlociu ar putea duce la creşterea prețului combustibililor şi la inflație.
  • O redresare slabă a economiei germane şi victoria lui Trump în SUA pot fi riscuri.

România şi Croația vor înregistra anul acesta o creştere puternică a economiei, relevă un studiu internațional. Motorul sunt fondurile europene, dar există şi riscuri.

Cât ar fi acea creştere puternică a României în comparație cu alte țări?

Această creștere puternică este estimată la 3% anul acesta, probabil că nu pare mult, dar în comparație cu alte țări europene, de exemplu, cu media europeană de 2,5%, într-adevăr, arată mult mai bine. Apoi, Ungaria, Cehia, Polonia și Slovacia care sunt considerate relativ cu o economie avansată și stablă, la fel, nu vor avea mai mult de 2,4% anul acesta, relevă studiul Institutului pentru Studiul Economiei Naționale de la Viena.

Anul viitor, lucrurile vor sta mai bine pentru aceste țări. Dacă anul acesta au 2,4%-2,5%, anul viitor, în 2025, aceste date vor urca la 3%, deci acolo unde se situează România sau se va situa până la sfârșitul anului.

Recomandări

PUTIN AMENINȚĂ COREEA DE SUD
CÂND VOR FI ALEGERILE PREZIDENȚIALE?
FALCO A INTERZIS DEBARCAREA TURIȘTILOR
RUSIA ATACĂ MASIV UCRAINA
LGBTQ+ SE OPUNE POLITICII LUI ORBAN
SWIFT FACE SELFIE CU CHARLOTTE ȘI GEORGE

De unde această creștere puternică? Institutul spune că provine mai ales din fondurile europene, respectiv fondurile acordate pentru combaterea efectelor coronavirus, dar și creșterile salariale vor avea ujn efect pozitiv asupra consumului intern.

Ce factori ar putea scădea această creştere?

Unul dintre factorii destul de riscanți pentru economia europeană este economia Germaniei. În Germania exportă foarte multe țări europene, și dacă această economie a Germaniei nu va avea capacitatea de a absoarbe aceste exporturi, respectiv să crească în ritmul în care ar fi bine, să crească, aceste exporturi nu se vor realiza și toată economia Europei va suferi din această cauză.

Dacă până în 2025 nu vedem o redresare a economiei Germaniei, vom avea probleme în anii următori. În plus, mai există un factor de risc, Orientul Mijlociu. Dacă va izbucni, într-adevăr, un război de durată între Israel și Iran, acest lucru va afecta prețul petrolului, va afecta prețul carburanților și va afecta și inflația.

Citește și