• Guvernul a adoptat vineri noile restricții propuse de CNSU, care intră în vigoare de luni.
  • 50% dintre angajații de la stat și privat vor lucra de acasă.
  • Secretarul de stat Raed Arafat a explicat introducerea acestei măsuri.

„Art.5 – (1) Se propune ca angajatorii din sistemul privat, autoritățile şi instituțiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanțare şi subordonare, precum şi regiile autonome, societățile naționale, companiile naționale şi societățile la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială să organizeze programul de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, acolo unde specificul activității permite această modalitate de desfășurare a muncii.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), se propune ca în situația în care nu se poate desfășura activitatea în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, aceasta să se organizeze și desfășoare în schimburi, cu respectarea strică a măsurilor de protecție sanitară.

(3) În cazul în care angajatorii nu pot organiza activitatea în condițiile alin. (1) sau (2) se propune intensificarea verificărilor privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a virusului SARS-CoV-2”, se arată în propunerea CNSU, adoptată azi de Guvern.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Măsura va intra în vigoare de luni și va fi valabilă pentru următoarele 30 de zile.

„Deci, toate instituțiile, publice, private, să treacă dacă se poate la telemuncă pentru 50% din personal. Acolo unde nu se poate, atunci activitate în schimburi pentru persoanele care activează acolo. Adică și activitate decalată, dacă nici în schimburi nu se poate.  Adică trebuie analizat, dar preferabil în următoarele 30 de zile. Și acum începem cu perioada Hotărârii de Guvern pe următoarele 14 zile. Important este să reducem cât mai mult mobilitatea și interacțiunea între noi. Și, poate, cea mai importantă chestiune pe care nu am menționat-o și o să o spun acum, dacă îmi permiteți: masca devine obligatorie peste tot; se anulează toate excepțiile pentru mască, gen: birou cu 5 persoane vaccinate, cu 10 persoane vaccinate. Iar în exterior singurele activități care rămân fără mască sunt activitățile sportive individuale sau dacă se practică sport în condițiile pe care le prevede Hotărârea, atunci este ok; în rest, masca devine obligatorie în următoarea perioadă”, a spus Raed Arafat.

Reporter: O primă rugăminte, ţine de telemuncă, o completare, dacă se poate. Spuneaţi că ar fi vorba de cel puţin 50% dintre angajaţi, acolo unde se poate, să lucreze acasă – e o recomandare sau e obligatoriu?

Raed Arafat: Nu, asta e obligatorie. Doar acolo unde nu se poate, din motive explicabile, se trece la aplicarea celorlalte reguli.

Reporter: Bun, şi presupun că vor urma şi controale de la /…/…

Raed Arafat: Obligatoriu, deci există…

Reporter: Care sunt sancţiunile pe care le riscă cei… ?

Raed Arafat: Nu ştiu sancţiunile. Dar, normal, nerespectarea acestor reguli aduce sancţiuni şi sunt prevăzute aceste lucruri, există organe care pot controla – inclusiv ITM, sau mai ales ITM, în acest sens, poate să facă controale.

Reporter: Erau vehiculate sancţiuni la nivelul a 50.000 de lei de persoană.

Raed Arafat: Nu ştiu, nu pot să vă spun acum.

Reporter: Eventual, sancțiuni în ceea ce privește nepurtarea măștii la birou?

Raed Arafat: Există sancțiuni la toate astea prevăzute și asta se aplică de către cei care controlează, dar nu știu sancțiunile să vi le spun pe de rost, câți sunt, care e valoarea lor. Va trebui să termin, vă rog, că cei care m-ați întrebat deja…

Reporter: Doar o precizare, dacă îmi permiteți. Pentru firmele la privat și, de asemenea, pentru instituțiile publice, dar pentru firmele cu mai mult de 50 de angajați, ar trebui ca personalul să fie vaccinat? Adică ei mai pot veni la muncă dacă nu sunt vaccinați? E o nelămurire.

Raed Arafat: Deci angajații, nu putem, la acest moment, să stabilim nicio regulă pentru ei, decât prin lege.

Reporter: Și spitalele, pentru că sunt și ele instituții publice, le diferențiați cumva în această hotărâre?

Raed Arafat: Deci, spitalele, în primul rând, nu poți intra să vizitezi în ele. La acest moment nu există vizite. Spitalele sunt închise vizitatorilor, iar pacienții vor avea acces și, de regulă, pacienții sunt testați în spital.

Reporter: Și referitor la universități…

Raed Arafat: Autonomia este o recomandare pentru ei, dar sunt, este autonomia universitară și există o recomandare pentru universități. Totuși să treacă la vacanță sau la online, din ce știu, dar asta e doar recomandare, universitățile decid.