- CEZ a fost cumpărat cu 1 miliard de euro
- România a ieşit pe locul 4 din 4, dar a cheltuit banii de consultanţă
- Activele companiei au fost cumpărate de australieni
România a avut o idee bună: să cumpere înapoi CEZ Electric și a cheltuit bani pe avocați, pe consultanți, pe pregătire. Grupul ceh din domeniul energiei CEZ, care are o capitalizare de 11 miliarde euro, vinde o parte din operaţiunile din România către un fond asutralian care administrează active de 129 miliarde dolari la nivel global.
Advertisment
CEZ nu face exitul total din România, rămânând activ pe partea de trading şi de oferire de servicii energetice. Compania a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni de 51% al Electrica Oltenia de la Statul Român în anul 2005. Valoarea totală a tranzacției s-a ridicat la 151 milioane Euro. A făcut investiții, a manageriat corect și a vândut cu 1 miliard. Statul s-a făcut că vrea să cumpere înapoi.
Liviu Popescu, editor Burse & Fonduri mutuale la Ziarul Financiar: „O tranzacție evaluate de Ziarul Financiar la circa 1.1 miliarde de euro. Cea mai mare din sectorul de energie al ultimilor ani și una din cele mai importante din economia românească post-decembristă. Patru pețitori au ajuns în finală pentru achiziția activelor CEZ, respectiv australienii de la Macquarie, cei care au și câștigat, ungurii de la o companie de stat din Ungaria dar și indienii de la Power Corporation. În rândul acestor pețitori, au fost și companii românești care au construit un consorțiu pentru a avea o putere financiară mult mai mare, vorbim aici de Electrica, Hidroelectrica și SAPE. Acest consorțiu s-a poziționat pe poziția a 4-a din 4 cu o ofertă de sub 30% față de câștigători, vorbim de o ofertă de 750 de milioane de euro. Această tranzacție poate fi catalogată ca fiind un eșec pentru statul român, în contextual în care în fiecare an, la nivel declarativ, sectorul de energie este caracterizat ca fiind unul strategic, doar că este văduvit de investiții majore.”
Recomandări
Partenerii noștri