• Marea Demisie se referă la valul de angajați care și-au părăsit locul de muncă din cauza pandemiei.
  • În luna noiembrie a anului 2021, 4,5 milioane de muncitori și-au dat demisia.
  • Anthony Klotz prezice trei tendințe pentru piața muncii în anul 2022.

În 2021, două cuvinte au modelat lumea muncii: „Marea demisie”. Anthony Klotz, psiholog organizațional și profesor la Texas A&M University, a inventat această expresie în timpul unui interviu acordat Bloomberg în luna mai a anului trecut, pentru a descrie valul de oameni care și-au părăsit locul de muncă din cauza pandemiei actuale de coronavirus, care i-a determinat pe mulți să regândească unde, cum și de ce lucrăm.

Acesta nu a prezis niciodată ce se va întâmpla în continuare: Marea demisie a continuat să domine titlurile și să uimească liderii de afaceri, în timp ce cifra de afaceri atinge noi maxime. În noiembrie, un număr record de 4,5 milioane de angajați și-au părăsit locul de muncă, potrivit celui mai recent raport al Departamentului Muncii privind locurile de muncă vacante și fluctuația forței de muncă.

Marea demisie a inspirat alți termeni pentru a descrie revoluția muncii la care suntem martori, inclusiv „Marea Reimaginare”, „Marea Resetare” și „Marea Realizare”. Aceste narațiuni explică modul în care reexaminăm rolul muncii în viețile noastre, dar ratează consecințele mai largi ale acestui val de demisii și ceea ce înseamnă pentru fiecare lucrător în parte, susține Klotz.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

„Nu este vorba doar de a obține un alt loc de muncă sau de a părăsi forța de muncă, ci de a prelua controlul asupra vieții profesionale și personale și de a lua o decizie importantă – demisia – pentru a realiza acest lucru”, spune el pentru CNBC Make It. „Acesta este un moment de împuternicire pentru lucrători, unul care va continua și în noul an.”

Mai jos, Klotz împărtășește cele trei predicții ale sale despre cum va arăta munca în 2022:

Marea demisie va încetini

Demisiile vor continua în 2022 – dar Klotz nu se așteaptă ca cifra de afaceri să atingă un vârf la fel de ridicat ca anul trecut. Americanii au renunțat la locurile de muncă într-un ritm record în a doua jumătate a anului 2021, iar mai mulți intenționează să demisioneze în noul an. Aproximativ 23% dintre angajați își vor căuta un nou loc de muncă în 2022, în timp ce 9% și-au asigurat deja un nou post, potrivit unui sondaj realizat în decembrie de ResumeBuilder.com pe 1.250 de lucrători americani.

Deși Klotz prezice că demisiile vor continua în mod constant la rate similare, ridicate, pe care le-am văzut în ultimul an, el nu este încrezător că „vom vedea un alt val mare de demisii în 2022″, spune el.

Acest lucru se datorează faptului că piața strânsă a forței de muncă a împins companiile să ofere beneficii mai bune și salarii mai mari, ceea ce, potrivit lui Klotz, va împiedica rotația angajaților să fie „complet galopantă” în lunile următoare.

Modalitățile de lucru flexibile vor fi norma, nu excepția

Libertatea de a lucra de oriunde a devenit cel mai căutat beneficiu în timpul pandemiei – atât de mult încât oamenii apreciază flexibilitatea la fel de mult ca o mărire de salariu cu 10%, potrivit unui nou studiu al WFH Research Project.

Tot mai multe companii vor îmbrățișa această schimbare pentru a atrage și păstra talentele, susține Klotz. Liderii încep să se întrebe: „Cum putem da oamenilor mai multă putere asupra programului lor? Cum putem fi mai flexibili?””, spune el.

Managerii care dau vina pe factori externi pentru fluctuația de personal – fie că este vorba de conducerea guvernului, de pandemie, de ajutoarele de șomaj sau de alte motive – și refuză să ofere aranjamente de lucru flexibile vor fi „perdanții care se vor lupta în urma Marii Demisii”, adaugă Klotz.

Klotz se așteaptă ca o cultură a muncii flexibile să ducă la un mai bun echilibru între viața profesională și cea privată și la o mai bună sănătate mentală a angajaților. „Un aspect pozitiv al acestei pandemii oribile este că lumea muncii va face un pas pozitiv uriaș pentru lucrători”, spune el. Munca se va potrivi în jurul vieții noastre personale, mai degrabă decât ca viața noastră personală să se potrivească în jurul muncii, astfel că Marea Demisie s-ar putea diminua.

Locurile de muncă la distanță vor deveni mai competitive

Pe măsură ce companiile se străduiesc să angajeze în Statele Unite, un număr tot mai mare de manageri ar putea apela la automatizare și la candidați internaționali pentru a ocupa posturile vacante.

Pandemia a accelerat tendința spre automatizare deoarece companiile au adoptat chelneri digitali, concierge și alte tehnologii, pe fondul regulilor de distanțare socială și al temerilor legate de virusuri. În 2020, Forumul Economic Mondial a realizat un sondaj în rândul a aproximativ 300 de companii globale și a constatat că 43% dintre întreprinderi se așteaptă să își reducă forța de muncă cu ajutorul noilor tehnologii.

Klotz prezice că firmele vor face investiții mai mari în roboți și inteligență artificială pentru a reduce timpii și costurile de angajare chiar și după ce pandemia se va diminua.

Aceleași beneficii ar putea împinge companiile să angajeze mai mulți candidați internaționali pentru roluri la distanță și să creeze și mai multă concurență pentru locurile de muncă la distanță, adaugă el. „În Statele Unite, angajații tind să fie plătiți cu salarii mai mari decât oamenii din multe alte țări”, spune Klotz. „Dacă sunteți o organizație la distanță, puteți recruta lucrători din întreaga lume care pot face aceeași muncă la un preț mai mic.”