• Din august 2021 peste 4 milioane de americani își dau demisia lunar.
  • Numărul americanilor care își dau demisia a crescut în pandemie.
  • Demisia în frondă este considerată un fenomen de la cazul unei angajate de la lanțul de magazine Wallmart – care și-a anunțat demisia la difuzoarele magazinului.

Numărul americanilor care și-au părăsit locul de muncă a atins valori record în ultimele luni, într-un fenomen pe care economiștii l-au numit „Marea Demisie”.

În august, 4,3 milioane de muncitori americani, aproape 3% din întreaga forță de muncă din SUA, și-au părăsit voluntar locurile de muncă, cel mai mare număr de când Biroul de Statistică a Muncii a început urmărirea „demisiilor”, în 2020, conform YahooNews.

Cei mai predispuși să renunțe la locul de muncă au fost angajații din industria ospitalității, care a avut de departe cea mai mare rată de demisie, de 6,1% în noiembrie, precum și cei din domeniul sănătății. De asemenea, a crescut și numărul celor din transport, depozitare și utilități.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

Demisii în SUA:

Iulie 2021: 4 milioane
August 2021: 4,2 milioane
Septembrie 2021: 4,3 milioane
Octombrie 2021: 4,1 milioane
Noiembrie 2021: 4,5 milioane

De când fac aceste statistici, americanii nu s-au lovit de așa ceva. Din iulie pana in noiembrie anul trecut – si-au dat demisia intre 4 si 4.5 milioane de americani in fiecare lună.

În Europa de Est lucrurile nu stau însă la fel. În 2021 au fost mai puține demisii față de 2020.

În România, cele mai multe demisii din pandemie s-au dat in septembrie si octombrie 2020 – peste 45.000, remarcă Panorama.ro. Totuși un lucru specific al României este că încetarea contractului se face în general cu acordul părților – și nu prin demisie.

Psihologii consideră că pandemia este în principal vinovată. Mai ales în cazul tinerilor care nu au suportat situația. Regulile se schimbă foarte repede, piața muncii suferă foarte mult, iar presiunea vaccinurilor anti-covid a reprezentat unul din factori.

Cele mai multe demisii sunt in cazul celor mai vulnerabile locuri de muncă: barmani, ospătari, șoferi sau muncitori necalificați.

Demisia în frondă este considerată un fenomen de la cazul unei angajate de la lanțul de magazine Wallmart – care a anunțat la difuzoarele magazinului că pleacă. Filmulețul l-a încărcat cu mare mândrie pe TikTok.