• Mai mult de o duzină de site-uri guvernamentale ucrainene au fost afectate din cauza unui atac cibernetic care a vizat și ambasadele.
  • Ministerul de Externe și cel al Educației s-au numărat printre țintele atacului, alături de ambasadele din Marea Britanie, SUA și Suedia.
  • Înainte de căderea site-urilor, a apărut un mesaj care îi avertiza pe ucraineni să se „pregătească pentru ce e mai rău”.

Mai mult de o duzină de site-uri guvernamentale ucrainene au căzut vineri, din cauza unui atac cibernetic care a vizat și ambasadele.

Ministerul de Externe și cel al Educației s-au numărat printre cele afectate, alături de ambasadele din Marea Britanie, SUA și Suedia, relatează BBC.

Înainte de căderea site-urilor, a apărut un mesaj care îi avertiza pe ucraineni să se „pregătească pentru ce e mai rău”. Nu a fost clar cine s-a aflat în spatele atacului, dar un purtător de cuvânt a declarat că atacurile cibernetice anterioare au venit din partea Rusiei.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Rusia nu a făcut, încă, niciun comentariu. Cu toate acestea, guvernul ucrainean a fost supus unei presiuni intense din partea vecinului său, cu o acumulare de aproximativ 100.000 de soldați ruși în apropierea granițelor sale.

Serviciul de securitate ucrainean SBU a declarat că în doar nouă luni anul trecut a „neutralizat” 1.200 de atacuri sau incidente cibernetice. La începutul atacului de vineri, pe site-urile piratate a fost postat un mesaj în trei limbi: ucraineană, rusă și poloneză.

În limba ucraineană a fost transmis:

 Toate datele dumneavoastră personale au fost încărcate pe internetul public„, scria în mesaj. Acesta a continuat: „Acest lucru este pentru trecutul, prezentul și viitorul tău”.

SBU de la Kiev a declarat ulterior că, potrivit evaluărilor inițiale, nu au fost divulgate date personale și că niciun conținut nu a fost modificat.

Printre site-urile vizate s-a numărat și site-ul Diia, un sistem cheie care conține servicii guvernamentale și care stochează date și certificate personale de vaccinare.

Șeful politicii externe al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că toate resursele sale sunt mobilizate pentru a ajuta Ucraina să facă față acestui tip de atac cibernetic.

O serie de site-uri au fost suspendate pentru a preveni răspândirea atacului, a declarat guvernul, în timp ce serviciul de securitate a declarat că multe dintre acestea au fost deja restabilite.