• TVA-ul ar putea crește, avertizează ING Bank
  • Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: „Nu vom crește taxe”
  • România are aproape cel mai mic nivel de TVA din Europa

Guvernul ar putea majora TVA-ul după alegeri pentru a mai acoperi din gaura din buget. O spune Valentin Tătaru, economist la ING Bank, una dintre cele mai mari bănci din România. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor – care a lucrat cinci ani tot la ING Bank și făcea, la rândul lui, rapoarte și predicții – spune pe Facebook că nu trebuie să credem ce se spune în perioada electorală despre sănătatea economiei.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: „Nu creștem taxe. Am spus că nu vom crește taxele în această perioadă și nici în viitor.”

Între timp, economia suferă din cauza creșterii numărului de infectări. Iar orice lună de carantină mai taie încă un punct procentual din creșterea PIB, spune Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Analistul ING Bank care a spus că suspectează o potențială creștere a TVA după alegeri s-a referit la o eventualitate corecție a bugetului printr-o reformă fiscală, cea mai simplă și cea mai eficientă metodă de creștere a veniturilor la buget.

După criza din 2008, când am împrumutat 20 de miliarde de euro de la FMI și salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25%, TVA a crescut de la 19 la 24%. Astăzi, TVA-ul este de 19% în România și este aproape cel mai mic nivel din Europa. În Suedia, Croația și Danemarca e de 25%. În Bulgaria este de 20%, iar în Polonia de 23%.

Încasările din TVA sunt cea mai importantă sursă de alimentare a bugetului de stat. Acestea au reprezentat anul trecut 20% din totalul încasărilor bugetului statului, adică 65 de miliarde de lei. Prin urmare, orice creștere a acestei taxe aduce venituri consistente la buget, întrucât capacitatea de colectare a taxelor a funcționarilor ANAF e un capitol la care stăm foarte prost prin comparație cu alte state. Iar starea economiei nu e grozavă. Cheltuielile statului au crescut, veniturile au scăzut, iar șomajul va crește și în următoarea perioadă.