• În regiunea pariziană Ile de France, această cifră este de 25,5% vineri, în scădere față de 31,7% ieri.
  • În această săptămână, cererea la pompă a fost cu cel puțin 20% mai mare decât în mod normal.
  • Greva continuă la patru din cele șapte rafinării din Franța.

Aproximativ 28,5% – aproape o treime – din benzinăriile din Franța continentală sunt în pană de cel puțin un carburant, a declarat vineri ministrul francez pentru tranziție energetică, Agnes Pannier-Runacher, în fața jurnaliștilor. În regiunea pariziană Ile de France, această cifră este de 25,5% vineri, în scădere față de 31,7% ieri, a adăugat ea.

O sursă din cadrul biroului premierului francez a pus vineri cozile lungi și stocurile epuizate de la benzinăriile franceze din această săptămână pe seama cumpărăturilor de panică, mai degrabă decât pe seama unor probleme de aprovizionare.

Aceasta în ciuda faptului că societățile de gaze au asigurat o creștere între 30% și 50% a aprovizionării cu gaze la pompe în această săptămână, comparativ cu o săptămână normală, a precizat sursa. Surse din cadrul biroului primului ministru și al ministerului pentru tranziție energetică au declarat că, în această săptămână, cererea la pompă a fost cu cel puțin 20% mai mare decât în mod normal.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Sursele au adăugat că, odată ce greva s-a încheiat, va fi nevoie de una sau două săptămâni pentru ca producția rafinăriilor și situația logistică din Franța să revină la normal.

La începutul acestei săptămâni, guvernul francez a ordonat personalului de la o rafinărie ExxonMobil din Normandia să se întoarcă la lucru, o măsură extrem de neobișnuită. Între timp, vineri, gigantul energetic francez TotalEnergies a ajuns la un acord cu două sindicate franceze, CFE-CGC și CFDT, pentru a majora salariile pentru 2023.

Dar greva continuă la patru din cele șapte rafinării din Franța. Toate aceste patru unități sunt administrate de TotalEnergies. Sindicatul CGT – unul dintre cele mai mari din țară – a refuzat să accepte oferta Total, iar secretarul CGT al Comitetului european al TotalEnergies, Thierry Defresne, a cerut vineri o acțiune sindicală mai amplă pe 18 octombrie.

CGT a cerut o creștere salarială de 10% pentru lucrători. În conformitate cu termenii acordului încheiat cu alte două sindicate, TotalEnergies va acorda o creștere salarială de 7% pentru 2023, a precizat compania într-un comunicat de presă.

Acordul include o creștere salarială pentru toți angajații, precum și un bonus echivalent cu o lună de salariu. Însă sindicatul CGT a promis că va continua greva după ce a părăsit negocierile, șeful sindicatului făcând apel la lucrătorii din alte sectoare să se alăture unei greve mai ample marți, 18 octombrie.