• Creșterea numărului de vizitatori a fost în mare parte alimentată de lansarea unui nou terminal pentru nave de croazieră.
  • La doar o oră de mers cu mașina de-a lungul coastei de Dubrovnik, Ston este unul dintre cele mai bine păstrate secrete din Dalmația.
  • Autoritățile locale se așteaptă ca numărul de vizitatori să crească în următorii ani, pe măsură ce turismul global își revine după pandemia de COVID-19.

La fel ca Veneția, Barcelona și Praga, Dubrovnik este o victimă a propriului său succes. În 2019, peste trei milioane de turiști au vizitat legendarul oraș cu ziduri de pe coasta dalmată a Croației, iar autoritățile locale se așteaptă ca acest număr să ajungă din nou la acest nivel în următorii ani, pe măsură ce turismul global își revine după pandemia de COVID-19.

Atât de mari erau mulțimile de dinainte de pandemie și impactul lor asupra orașului istoric, încât UNESCO a amenințat la un moment dat că va revoca statutul de patrimoniu mondial al Dubrovnikului. Creșterea numărului de vizitatori a fost în mare parte alimentată de lansarea unui nou terminal pentru nave de croazieră, care putea prelua cinci nave în același timp și putea debarca până la 10.000 de pasageri pe zi, precum și de un aeroport internațional extins, care putea transporta acești pasageri către și de pe navele lor.

Ca și cum acest lucru nu ar fi fost suficient, a apărut un show de televiziune de succes la nivel mondial care a atras o nouă specie de turiști. Înainte de Game of Thrones, majoritatea oamenilor pe care i-am ghidat erau interesați de artă și arhitectură, genul acesta de lucruri, spune ghidul veteran din Dubrovnik, Ivan Vukovic. Dar apoi din ce în ce mai mulți oameni voiau doar selfie-uri în locurile în care au făcut serialul – cum ar fi Poarta Pilei și Fortul Lovrijenac.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Și am avut o mare, mare problemă cu Instagramerii goi care își făceau propria plimbare a rușinii pe scările iezuite. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să vizitați Dubrovnik – rămâne unul dintre cele mai frumoase spații urbane.

La doar o oră de mers cu mașina de-a lungul coastei de Dubrovnik, Ston este unul dintre cele mai bine păstrate secrete din Dalmația. Fondat de vechii ilirieni, satul liniștit de la malul mării este renumit pentru zidurile sale de piatră și pentru fructele de mare incredibile.

Ca o versiune croată a Marelui Zid Chinezesc, crenelurile din secolul al XIV-lea se târăsc în sus și în jos pe un munte din spatele satului. Este nevoie de câteva ore pentru a parcurge cea mai lungă structură fortificată din Europa (5,5 km), și chiar mai puțin pentru a alerga pe ziduri în timpul maratonului anual Ston Walls.