• Pentru a traversa lumea din Europa către o destinație precum Australia, un zbor cu un avion de pasageri obișnuit durează 20 de ore.
  • Însă un start-up elvețian dorește să reducă acest timp de călătorie la puțin peste patru ore, cu un avion de pasageri hipersonic, alimentat cu hidrogen.
  • Viitoarele companii aeriene comerciale ar putea zbura între Londra și New York în aproximativ 90 de minute.

În prezent, pentru a traversa lumea din Europa către o destinație precum Australia, un zbor cu un avion de pasageri obișnuit durează aproximativ 20 de ore.

Însă un start-up elvețian dorește să reducă acest timp de călătorie la puțin peste patru ore, cu un avion de pasageri hipersonic, alimentat cu hidrogen.

Destinus și-a testat prototipul de aeronavă în ultimii doi ani, anunțând zboruri de testare reușite ale celui de-al doilea prototip al său – Eiger – la sfârșitul anului 2022.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Vor folosi hidrogen lichid

Acum, compania a anunțat participarea la un program derulat de Ministerul spaniol al Științei, ca parte a planurilor guvernului spaniol de a dezvolta zboruri supersonice cu propulsie pe bază de hidrogen.

Agenția care supervizează programul ministerului, Centro para el Desarrollo Tecnológico e Industrial, a selectat proiectul ca inițiativă strategică în cadrul Plan de Tecnologías Aeronáuticas (PTA).

Cu o investiție totală actuală de 12 milioane de euro, proiectul implică întreprinderi și centre tehnologice, precum și universități spaniole, scrie  Biz Crast.

Suntem încântați că am primit aceste subvenții, mai ales pentru că reprezintă un semn clar că Destinus este aliniat la liniile strategice ale Spaniei și Europei pentru a avansa zborul cu hidrogen” , a declarat Davide Bonetti, vicepreședinte pentru dezvoltare comercială și produse la Destinus.

„Pentru companiile din domeniul tehnologiei profunde, precum noi, accesul la aceste fonduri de redresare ale UE este esențial pentru a efectua cercetări avansate și pentru a accelera inovarea necesară pentru a fi competitivi la nivel mondial. Cu aceste granturi, soluțiile bazate pe hidrogen pentru mobilitatea aeronautică vor fi cu un pas mai aproape de a deveni realitate” .

FOTO – Biz Crast

Cum funcţionează energia cu hidrogen?

Energia pe bază de hidrogen face obiectul a numeroase cercetări și dezvoltări, iar susținătorii acesteia pun în evidență caracteristicile sale ecologice, principalele produse secundare ale combustiei hidrogenului fiind căldura și apa.

Cantitatea de căldură generată reprezintă o provocare în materie de proiectare. Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne au dezvoltat recent catalizatori tipăriți în 3D care, potrivit acestora, pot alimenta zborurile hipersonice și pot acționa ca agent de răcire pentru a combate căldura extremă generată atunci când avioanele zboară cu o viteză de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, care este de aproximativ 6.100 de kilometri pe oră (km/h).

La aceste viteze, viitoarele companii aeriene comerciale ar putea zbura între Londra și New York în aproximativ 90 de minute.

De la Frankfurt la Sydney în 4 ore și 15 minute

Start-up-ul elvețian Destinus susține că tehnologia sa va face ca un zbor de la Frankfurt la Sydney să dureze doar 4 ore și 15 minute, în loc de 20 de ore, în timp ce un zbor de la Frankfurt la Shanghai ar dura 2 ore și 45 de minute, cu opt ore mai puțin decât durează în prezent această călătorie.

Destinus a încheiat un parteneriat cu producătorul spaniol de motoare ITP Aero în iunie 2022 pentru a dezvolta o instalație de testare a motoarelor pe hidrogen. Subvenția acordată de guvernul spaniol va finanța construcția unei instalații de testare în apropiere de Madrid, unde vor fi testate motoarele cu hidrogen care respiră în aer.

Un al doilea proiect de grant în valoare de 15 milioane de euro va finanța cercetarea aspectelor legate de propulsia pe bază de hidrogen lichid.

Proiectul face parte din eforturile Spaniei de a fi în fruntea dezvoltării și producției de mobilitate pe bază de hidrogen în mai multe sectoare.

Citește și:

Iată motivul pentru care trebuie să activezi modul avion în timpul zborului

Situație de urgență: O cobră în cabina unui avion a dus la o aterizare de ultim moment

Care este adevăratul motiv pentru care trebuie să pui telefonul pe mod avion atunci când zbori. Ce arată cercetările