- Tesla a atras peste 3.6 milioane de aplicații în 2022.
- Procesul de recrutare de la Tesla poate implica până la 9 interviuri, o prezentare și uneori o scrisoare adresată lui Elon Musk.
- 10 ingineri Tesla explică procesul și vin cu câteva sfaturi despre cum poți să obții un job la compania lui Musk.
Milioane de oameni fac coadă ca să obțină un job la Tesla. Compania a primit peste 3.6 milioane de aplicații în 2022. Inginerii de la Tesla spun că nu e atât de ușor să fii băgat în seamă la faimoasa companie a lui Musk, scrie Business Insider.
Procesul de recrutare poate presupune 9 interviuri, o serie de teste, și în unele cazuri, o scrisoare către Elon Musk însuși.
Business Insider a întrebat 10 ingineri care lucrează la Tesla ce presupune să fii angajat la compania lui Musk. Angajații au vorbit sub condiția anonimatului pentru a-și proteja contractul de muncă, însă identitățile lor și funcția pe care o au în cadrul Tesla au fost verificate de Business Inisder.
Mai mulți ingineri au spus că a fost nevoie de mai multe încercări pentru a obține un rol în cadrul companiei și că procesul poate fi complex. În mod normal, cei care aplică trebuie să înceapă de la începutul procesului când aplică extern pentru un nou rol. De la început până la final, poate dura până la 6 luni pentru a primi o ofertă.
Primul pas în procesul de recrutare este standard și constă într-un interviu cu un recrutor sau cu un angajat HR.
Inginerii Tesla au spus că și-au asigurat un interviu inițial fie trimițându-și CV-ul pe pagina de cariere a Tesla, fie discutând cu un reprezentant Tesla la un eveniment, fie punând un coleg să-i transmită CV-ul prin sistemul intern de recomandare al companiei.
„Uneori chiar se rezumă la cine cunoști de la Tesla”, a spus un inginer care a lucrat la companie timp de șase ani.
Recrutorii analizează adesea mii de aplicații, acordând interviuri însă la doar 20 de candidați, în medie, conform celor patru ingineri care au fost implicați în procesul de angajare. Doar aproximativ jumătate dintre acești candidați trec la pasul următor, au spus ei.
După interviul inițial de „adaptare la cultura companiei” – care include întrebări clasice despre motivul pentru care oamenii doresc să lucreze la Tesla și despre cum se potrivesc cu ceilalți – candidații care progresează de obicei discută separat cu un manager și cu cel puțin un inginer din echipa lor potențială. Aceste interviuri sunt mai tehnice și includ uneori un test de acasă sau în direct.
„Tesla adoptă o abordare de 0 toleranță la prostii”, a spus un inginer pentru BI. „La alte companii, uneori poți scăpa netaxat când încerci să impresionezi prin ceea ce spui. Nu poți face asta la Tesla. Dacă nu știi ceva, asumă-ți, pentru că ei vor pune întotdeauna întrebările ulterioare”.
Interviurile panel pot dura până la șase ore
Următorul pas în procesul de angajare al Tesla include o prezentare și o serie de interviuri rapide care pot dura între patru și șase ore.
De obicei, solicitanților li se spune să prezinte un proiect anterior timp de 15-30 de minute, urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri despre proiect. Angajații Tesla recomandă candidaților la începutul carierei să prezinte proiecte de grup de colegiu sau proiecte personale.
Între patru până la șase ingineri participă la prezentare și mai târziu întrerup interviul pentru a vorbi separat cu candidatul timp de aproximativ 30 de minute fiecare.
„Încercăm să lăsăm alegerea proiectului destul de deschisă, deoarece este o modalitate bună de a găsi nereguli la candidat”, a spus un inginer, care a fost implicat în procesul de recrutare. „Le spunem să nu prezinte ceva confidențial și acesta este cel mai mare semnal de alarmă, dacă prezintă așa ceva. Așa ne dăm seama că nu vor fi de încredere”.
Unii ingineri Tesla au spus că au petrecut peste 40 de ore pregătindu-se pentru prezentare pe parcursul a câteva săptămâni. Interviul poate avea loc prin Zoom sau în persoană. Include, de asemenea, o scurtă pauză la mijlocul sesiunii, pentru a oferi participanților timp să ia prânzul.
„Trebuie să te asiguri că știi toate detaliile tehnice ale proiectului, în interior și în exterior”, a spus un inginer. „Nu trebuie să fie cea mai complicată tehnologie, atât timp cât poți vorbi despre ceea ce ai făcut în detaliu. Trebuie să le poți spune de ce ai abordat-o așa cum ai făcut-o și să abordezi și alte moduri de a o realiza”.
După panel, angajații se întâlnesc pentru a da un „vot orb” candidatului – adică toți membrii juriului își trimit punctajele deodată – a spus un inginer care cunoaște procesul. Candidații sunt punctați pe o scară de la unu la patru. Dacă un singur membru al juriului acordă candidatului un punctaj de unu și își poate susține opinia, cererea individului este de obicei respinsă, în timp ce un punctaj de trei sau patru este privit ca un semn de aprobare pentru viitoarea angajare, a spus inginerul.
Doar jumătate dintre candidații care ajung la etapa de panel sunt selectați, au spus doi ingineri.
Ar putea dura șase luni să obții jobul
În funcție de rol, unor candidați li se oferă locul de muncă după un interviu de succes. Pentru posturile de nivel superior, candidații pot continua la interviu cu angajații în funcții de director sau vicepreședinte.
Unii solicitanți trebuie să completeze un formular care va fi trimis unui vicepreședinte sau unui director, subliniind trei motive pentru care ar fi potrivit pentru Tesla, au spus trei angajați. Unele dintre note sunt chiar transmise lui Musk, au spus inginerii. Anul trecut, CEO-ul Tesla a spus într-un e-mail adresat personalului că trebuie să aprobe toate angajările noi.
De la început până la sfârșit, întregul proces poate dura între o lună și șase luni, au spus inginerii. Șapte ingineri au spus că „Tesla a avut cel mai intens proces de aplicare pe care l-au văzut în industrie”.
„În jumătate din timp, ratăm pentru că suntem prea lenți”, a spus un inginer care cunoaște procesul de angajare. „Știm asta, dar procesul este făcut în așa fel încât să găsim oameni care sunt atât de dornici să lucreze la Tesla, încât sunt dispuși să aștepte. Sunt oameni care probabil ar primi un salariu de bază mai mare la o altă companie, dar au oportunitatea de a încasa și pe acțiunile Tesla”.
Un purtător de cuvânt al Tesla nu a răspuns unei solicitări de comentarii.
Citește și
- Israelul va livra Ucrainei sisteme de avertizare timpurie. Anunțul a venit în timp ce Rusia găzduia o întâlnire cu reprezentanții Hamas și ai Jihadului Islamic
- NASA propune un plan radical de combatere a „schimbărilor climatice”. Planul implică injectarea în atmosferă a „particulelor de gheață”
- Scholz anchetează scurgerea de mesaje între ofițerii armatei germane. Ce discuții au fost interceptate