• Israelul a anunțat că „lucrează la a livra Ucrainei sisteme de avertizare timpurie”.
  • Este o întorsătură majoră în politica externă israeliană.
  • Anunțul vine în momentul în care Rusia găzduiește o delegație intra-palestiniană la Moscova în acest weekend.

Reprezentantul permanent al Israelului la ONU, Gilad Erdan, a anunțat, într-un discurs, că Israelul lucrează la „a livra Ucrainei sisteme de avertizare timpurie”, scrie Business Insider.

Aceste sisteme ar ajuta la „salvarea vieții civililor de la atacurile Rusiei cu rachete și drone”, a spus Erdan.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului a declarat pentru Business Insider că acest sistem „nu este Iron Dome”, cel mai avansat sistem de apărare aeriană al Israelului.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Mai degrabă, sistemul pe care se pregătesc să-l ofere Ucrainei este „un sistem de alarmă”, care i-ar ajuta pe oameni „să se adăpostească” și ar fi „foarte asemănător cu sistemul de radar israelian Tzeva Adom”.

„Codul Roșu” al Israelului

Tzeva Adom, care înseamnă „Cod Roșu” în ebraică, este un sistem de radar de avertizare timpurie.

Instalat inițial de Forțele de Apărare Israeliene în orașele din jurul Fâșiei Gaza spre finalul anilor ’90, sistemul acoperă acum tot Israelul.

La detectarea unui semnal de lansare a unei rachete, sistemul public de avertizare din comunitățile și bazele militare israeliene din apropiere se declanșează automat. O voce feminină preînregistrată anunță „Tzeva Adom” de patru ori. Acest ciclu de difuzare continuă până când nu mai sunt detectate lansări. Din 2014, alertele sunt disponibile și prin intermediul unei aplicații pe dispozitivele iOS și Android.

Israelul este unul dintre liderii mondiali în sistemele de avertizare timpurie. Utilizarea sistemului în Ucraina va însemna probabil că Israelul va trebui să trimită soldați specialiști pentru a-i ajuta pe ucraineni să-l integreze. Purtătorul de cuvânt israelian nu a putut confirma când va avea loc acest lucru, dar a spus că sistemul, și altele ca acesta, ar trebui să le ofere ucrainenilor mai mult timp pentru a se adăposti la instalații securizate, cum ar fi buncărele civile, care au devenit deja obișnuite în Ucraina.

O lovitură pentru relațiile Israel-Rusia

În ultimii doi ani, Israelul a mers pe o frânghie diplomatică în războiul Rusia-Ucraina.

În timpul invaziei inițiale, Israelul a oferit „mai mult de 100 de tone metrice de echipament umanitar”, așa cum a spus Erdan în discursul său la ONU.

Un spital de campanie de la granița cu Ucraina „a tratat peste 7000 de răniți” și „sute de pacienți ucraineni au primit cea mai buna îngrijire posibilă” în spitalele și centrele de reabilitare din Israel.

Cu toate acestea, Israelul a încetat să trimită ajutor militar sau să se alăture sancțiunilor occidentale, în parte pentru că nu a vrut să provoace Rusia.

Rusia a fost mult timp un susținător al Iranului, Hezbollah-ului și președintelui sirian Bashir al-Assad. Între timp, Teheranul a furnizat Rusiei și drone iraniene Shahed, care au fost folosite pentru a bombarda orașele din Ucraina.

Deși este puțin probabil ca mișcarea Israelului să schimbe în mod dramatic valul războiului pentru Ucraina, ea semnalează totuși o întorsătură majoră în politica externă israeliană.

Erdan s-a referit la Ucraina ca fiind un „aliat” și „prieten la nevoie” al Israelului.

Ambele țări „luptă o bătălie pentru supraviețuire”, a spus Erdan, adăugând că „statul Israel a rămas întotdeauna și va continua să rămână angajat față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Anunțul israelian nu „a apărut din senin”, a declarat pentru Business Insider Amir Weitmann, șeful caucusului libertarian din Partidul Likud din Israel.

Anunțul a venit în contextul în care Rusia găzduia o întâlnire intra-palestiniană la Moscova în acest weekend. Reprezentanții Hamas și ai Jihadului Islamic vin în capitala Rusiei pentru a ajuta diferitele forțe palestiniene să convină să se unească politic, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, agenției de presă de stat TASS.

Nu există nicio îndoială că „Rusia este puternic implicată în ceea ce se întâmplă în Israel”, a spus Weitmann, referindu-se la războiul continuu din Gaza dintre Israel și Hamas, care a ucis zeci de mii de palestinieni nevinovați. Cu toate acestea, nu este clar „la ce nivel”, a spus el.

În prezent, Israelul nu are „nicio capacitate” de a furniza sisteme de arme altor țări, mai ales dacă ar intra într-un război cu Hezbollah, care se laudă cu un stoc de până la 150.000 de rachete.

Cu toate acestea, acesta a fost „doar începutul” angajamentului Israelului față de Ucraina, a spus politicianul.

„Israelul va adopta o atitudine mai agresivă împotriva Rusiei” de acum înainte, dacă războiul din Ucraina nu se va termina până când Israelul va rezolva problema locală. „Armele israeliene își vor găsi drumul spre Ucraina”.

Un interviu al lui Weitmann la rețeaua de televiziune rusă Rusia Today, susținută de stat, a devenit viral la sfârșitul anului trecut, când el a declarat că „Rusia va plăti prețul” pentru „sprijinirea dușmanilor Israelului”.

„Ne vom asigura că Ucraina câștigă”, a spus el atunci, la RT.

Citește și