• Colaborarea datează de la invadarea Crimeei, în 2014.
  • Budanov este unul dintre ucrainienii formați de CIA.
  • Americanii au furnizat informații privind planurile de asasinare a lui Zelenski.

Un amplu reportaj publicat de NYT în ediția sa de ieri arată că CIA nu doar ajută serviciile secrete din Ucraina, dar este prezentă efectiv în zona de război și a format serviciile ucrainiene încă de acum 10 ani, de la declanșarea războiului în cele doua republici separatiste din estul Ucrainei și ocuparea Crimeei.

Există multe moduri în care un serviciu secret poate acorda asistență unui aliat. Cum ajută CIA Ucraina?


Aflăm din această anchetă că CIA a finanțat și echipat integral, de exemplu, baze de comandă, unele distruse de către ruși încă din primele zile ale războiului.


Mai mult, CIA și alte agenții de informații americane furnizează informații foarte prețioase, unele pentru lovituri cu rachete țintite, urmăresc mișcările trupelor ruse și ajută la sprijinirea rețelelor de spionaj în profunzime.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
MENIU A LA GREC
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT

De când durează această colaborare?


Nu este o creație a recentului război și nici Ucraina nu este singura care căștigă din această colaborare.
Ea a prins rădăcini în urmă cu un deceniu, s-a reunit în timpul crizelor sub trei președinți americani și a fost gestionată de indivizi cheie care și-au asumat adesea riscuri îndrăznețe. A transformat Ucraina, ale cărei agenții de informații au fost mult timp considerate că fiind complet compromise de Rusia, într-unul dintre cei mai importanți parteneri de informații.


În 2016, CIA a început să antreneze o forță de comando ucraineană de elită care a capturat drone și echipamente de comunicații rusești, astfel încât tehnicienii CIA să poată să spargă sistemele de criptare ale Moscovei. Budanov era unul dintre membrii acestei unități.
NYT arată și că oficiali ai serviciilor secrete ucrainene au obținut, în 2015, secrete despre Flota de Nord a Marinei Ruse, inclusiv informații detaliate despre cele mai recente proiecte de submarine nucleare rusești.


După invazia din februarie 2022, Casa Albă a autorizat agențiile de spionaj să ofere sprijin de informații pentru operațiunile împotriva forțelor ruse pe teritoriul ucrainean. Pe 3 martie 2022 de exemplu, echipa CIA a oferit o imagine de ansamblu precisă a planurilor rusești pentru următoarele două săptămâni.


De asemenea, rușii încercau să-i asasineze pe înalți oficiali ucraineni, inclusiv pe Zelenski. În cel puțîn un caz, CIA a împărtășit informații cu agenția națională a Ucrainei care au contribuit la perturbarea unui complot împotriva președintelui.

William J. Burns, directorul CIA, a făcut o vizită secretă în Ucraina joia trecută, a zecea sa vizită de la invazie, pentru a da asigurări ucrainienilor, neliniștiți de blocajul din Congresul american.

Citește și