• Cu un progres minim al Ucrainei și o dominație tot mai mare a Rusiei, nu se întrevede niciun sfârșit.
  • Împotriva unui necunoscut terifiant, oamenii s-au oferit voluntari cu miile pentru a se alătura luptei Ucrainei.
  • Deși extraordinare, succesele Ucrainei în materie de apărare și de degradare a marinei rusești nu au schimbat valul în favoarea sa.

Când stai în fața acestei structuri impunătoare, călătoria lui Volodimir Zelenski de la acest decor la liderul din timpul războiului pare remarcabilă. Vreau ca războiul să se termine curând”, spune Vita, care locuia lângă părinții lui Zelenski. Este un tip normal, bun, care luptă pentru oameni. Vreau doar ca acest război și sirenele să se termine mai repede”, spune ea, conform BBC.

Dar, cu un progres minim al Ucrainei și o dominație tot mai mare a Rusiei, nu se întrevede niciun sfârșit, iar acest lucru alimentează și este alimentat de buzunare influente de sceptici occidentali. La recenta Conferință de Securitate de la Munchen, președintele Zelenski le-a spus delegaților să nu întrebe Ucraina când se va încheia războiul, ci, în schimb, să întrebe de ce Putin este încă capabil să îl continue”.

Având în vedere că ajutorul militar blocat împiedică acum în mod direct forțele sale de pe linia frontului, acesta a fost o lovitură la adresa celor care întârzie să primească muniția și armele de care soldații săi au nevoie cu disperare.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Nu sunt politician”, mărturisește Valeriy, un bărbat de 80 de ani, în fața unui magazin alimentar. Nu putem întreba când se va opri din nou războiul. Trebuie să luptăm; nu vom tolera nimic altceva. Oamenii sunt atât de furioși acum”.

Oamenii s-au oferit voluntari cu miile pentru a apăra țara

Acest apetit de apărare a rămas în mare parte intact din acea dimineață de 24 februarie 2022. Împotriva unui necunoscut terifiant, oamenii s-au oferit voluntari cu miile pentru a se alătura luptei Ucrainei. Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, a spus Zelenski.

Nevoile sale nu s-au schimbat, dar rugămințile sale și-au pierdut impactul electrizant. O contraofensivă eșuată în 2023 a dus la întrebări incomode cu privire la capacitatea Ucrainei de a-și elibera teritoriul.

Îndoielile republicanilor din SUA împiedică capacitatea de luptă a Ucrainei prin blocarea ajutorului militar în valoare de miliarde de dolari. Kievul spune că tot mai multe trupe de pe linia frontului mor ca urmare a lipsei de arme și a diminuării munițiilor.

Rusia a rămas pe picior de război

În tot acest timp, Rusia a rămas pe picior de război, iar aliații săi, Coreea de Nord și Iran, furnizează mai multe rachete care să plouă asupra orașelor ucrainene.

Lipsa de progrese pe câmpul de luptă a provocat o ruptură corozivă între președintele Zelenski și șeful forțelor sale armate, Valerii Zaluzhnyi. Acum demis, generalul Zaluzhnyi este văzut ca un potențial rival politic al fostului său șef.

În jurul orașului Kryvyi Rih, ucrainenii încearcă să ajute acolo unde aliații țării lor sunt din ce în ce mai reticenți. Într-o clădire discretă, o armată tot mai numeroasă de voluntari coase plase de camuflaj pentru trupele de pe linia frontului.

Bărbații și femeile sunt ținuți separat din cauza glumelor lor diferite”, explică organizatorul. Într-o altă aripă industrială a orașului, un fost club de bicicliști a înlocuit bicicleta cu fumatul. Echipele amestecă substanțe chimice în canistre care vor deveni grenade fumigene. Un instrument militar util dacă încercați să atacați sau să evacuați răniții.

Este imposibil să stau acasă cu gândurile mele când soțul meu luptă”, explică Ines, una dintre voluntare. Aici simt că pot face ceva pentru a le ușura situația”.

Deceniul de agresiune a Rusiei față de Ucraina a început cu anexarea Crimeei în 2014 și s-a revărsat apoi într-un război secătuitor în estul țării. În cea de-a 731-a zi de invazie la scară largă, este un alt fel de război.

Deși extraordinare, succesele Ucrainei în materie de apărare și de degradare a marinei rusești nu au schimbat valul în favoarea sa.

Citește și