• Planul vine în contextul în care Israelul a trimis vineri la Paris o echipă de negociatori, condusă de directorul Mossad, David Barnea.
  • Mai mult de 29.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul războiului.
  • În document sunt prezentate o serie de principii, de la schimbări la nivel de securitate și civil până la planuri pe termen mai lung.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat un plan pentru viitorul Gaza post-Hamas, care include demilitarizarea completă” a enclavei, închiderea frontierei sudice a teritoriului cu Egiptul, precum și revizuirea administrației civile și a sistemelor de educație din Gaza.

CNN a obținut o copie a planului, pe care Netanyahu l-a prezentat joi seară membrilor cabinetului de securitate al Israelului. Acesta a fost distribuit ca bază de discuție, a declarat biroul premierului pentru CNN, în pregătirea unor discuții ulterioare, și vine după ce Netanyahu s-a confruntat săptămâni întregi cu critici pentru că nu are un plan concret pentru o Gaza postbelică.

Planul vine în contextul în care Israelul a trimis vineri la Paris o echipă de negociatori, condusă de directorul Mossad, David Barnea, pentru a purta discuții cu privire la un potențial acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor care ar putea pune capăt războiului care durează de patru luni. Mai mult de 29.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătății din enclavă. Atacul Hamas din 7 octombrie a ucis 1.200 de persoane în Israel, potrivit autorităților israeliene.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

În document sunt prezentate o serie de principii, de la schimbări la nivel de securitate și civil până la planuri pe termen mai lung cu privire la cine guvernează teritoriul. În ceea ce privește securitatea, planul preconizat include închiderea de către Israel a frontierei sudice a Fâșiei Gaza cu Egiptul, oferind Israelului un control complet asupra intrării și ieșirii din enclavă. În prezent, Egiptul controlează accesul la și dinspre granița sudică a Gaza prin punctul de trecere Rafah.

Israelul va coopera cât mai mult posibil” cu Egiptul

Planul lui Netanyahu spune că Israelul va coopera cât mai mult posibil” cu Egiptul, în coordonare cu Statele Unite. Nu este clar dacă Israelul a obținut aprobarea Egiptului pentru acest element al planului sau pentru orice altă parte a acestuia. Dar un oficial israelian a declarat pentru CNN că planul a fost „aliniat” cu SUA.

Nu a existat nicio reacție oficială imediată a SUA la această propunere. Planul afirmă, așa cum a mai spus Netanyahu, că Israelul va deține controlul de securitate asupra întregii zone la vest de Iordania”, care include toată Cisiordania și Israelul, precum și Gaza.

Palestinienii caută de mult timp un stat independent în Cisiordania ocupată, Ierusalimul de Est și Gaza. Israelul va fi responsabil pentru realizarea și supravegherea” demilitarizării Fâșiei, se arată în plan, cu excepția a ceea ce este necesar pentru menținerea ordinii publice.

Citește și