• Palestina condamnă utilizarea puterii de veto de către SUA pentru a bloca încă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care solicită o încetare imediată a focului în Gaza.
  • În ciuda veto-ului, Palestina afirmă că nu va renunța și va continua să bată la ușile Consiliului de Securitate, Adunării Generale și a tuturor componentelor ONU în căutarea simpatiei și sprijinului.
  • În ciuda afirmațiilor envoiului SUA că o încetare a focului ar afecta negocierile pentru un acord de încetare a ostilităților, reprezentanții Qatarului și Egiptului au indicat că acest lucru nu este adevărat, susținând că o încetare a focului ar ajuta negocierile să avanseze rapid.

UPDATE ORA 22.00- Regatul Unit și Iordania ajutoare pentru transportul aerian către spitalul din nordul Gazei

Marea Britanie și Iordania au trimis prin aer patru tone de ajutor, inclusiv medicamente, combustibil și alimente, către Spitalul Tal al-Hawa din nordul Gazei, a anunțat Ministerul de Externe al Marii Britanii.

Ajutorul finanțat de Regatul Unit a fost oferit de Royal Jordanian Air Force.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

„Mii de pacienți vor beneficia, iar combustibilul va permite acestui spital vital să își continue activitatea salvatoare”, a declarat ministrul britanic de externe David Cameron într-un comunicat.

„Cu toate acestea, situația din Gaza este disperată și este nevoie de mult mai mult ajutor și rapid. Solicităm o pauză umanitară imediată pentru a permite ajutor suplimentar în Gaza cât mai repede posibil și pentru a aduce ostaticii acasă.

Ieri, Programul Alimentar Mondial al ONU a anunțat că va pune capăt furnizării de ajutoare populației înfometate din nordul Gazei, invocând căderea ordinii sociale și siguranța lucrătorilor umanitari.

UPDATE ORA 20.23- Zece prizonieri au fost uciși de atacurile aeriene israeliene în Gaza: Raport

Un raport de pe site-ul web independent israelian Hamkom spune că 10 prizonieri au fost uciși de raidurile aeriene israeliene în Gaza – unii chiar dacă armata israeliană avea informații despre că se aflau în clădiri care au fost vizate. Armata israeliană a raportat că „au murit în captivitatea Hamas”.

UPDATE ORA 19.00- Lucrătorii medicali de la Spitalul Nasser cer ca funcțiile cheie să fie restaurate

Medicii din Spitalul Nasser lucrează în condiții insuportabile, dar cer ca funcțiile spitalului să fie restabilite mai degrabă decât să fie evacuate, pentru a putea continua să ajute pacienții de acolo.

„Ultima săptămână a fost mizerabilă, a fost un coșmar [pentru lucrătorii din spitalul aflat sub asediul israelian]. Lucrurile pe care le văd sunt traumatizante și cer un fel de ajutor. Ei cer, de fapt, să nu fie evacuați din spital, ci ca spitalul să funcționeze. Pentru ca luminile să fie aprinse din nou, pentru medicamentele de care au nevoie pentru a trata cei 150 de pacienți care au rămas”, a declarat Dr. Thaer Ahmad, un medic de urgență din SUA, care și-a petrecut câteva săptămâni voluntar la Spitalul Nasser în ianuarie, pentru Al Jazeera.

„Am vorbit cu unul dintre ultimii chirurgi care au rămas acolo, care a trimis un mesaj unui grup de medici de aici, în State, și ne-a cerut să pledăm pentru pacienții care sunt acolo. El ne-a spus: „Mă uit la pacienți și au nevoie de ajutorul meu, au nevoie de îngrijirea mea și nu pot face nimic”.

UPDATE ORA 17.00- Majoritatea israelienilor cred că „victoria absolută” în Gaza este puțin probabilă: sondaj

Un sondaj al Institutului pentru Democrație din Israel a constatat că 51% dintre respondenții evrei și 77,5% dintre cetățenii palestinieni ai Israelului cred că există o probabilitate scăzută ca războiul să se încheie cu o astfel de victorie.

Sondajul a mai constatat că 84% dintre cei care se identifică cu stânga, 63% dintre respondenții centriști și 55% dintre cei din dreapta spectrului politic sunt de acord că probabilitatea „victoriei absolute” este scăzută.

Rezultatele sondajului urmează remarcile primului ministru Benjamin Netanyahu la începutul acestei luni, potrivit cărora Israelul se afla „la o distanță apropiată de victoria absolută”.

UPDATE ORA 15:20 – Israelul nu vrea stat palestinian

Adunarea Generală a Knessetului a votat declarația lui Netanyahu și Gantz de opoziție la înființarea statului palestinian. 99 de membri ai Knesset-ului au votat pentru și 9 s-au opus.

UPDATE ORA 15:00 – Liderul opoziției din Israel îi cere lui Netanyahu să plece acasă

Yair Lapid, liderul opoziției din Israel, i-a cerut din nou premierului Netanyahu „să plece acasă”.

„Când se spune că Hamas este descurajat – dumneavoastră sunteți responsabil. Când copiii sunt uciși și fetele sunt violate de Hamas – tu dispari. Când un camion este bombardat în Siria – sunteți responsabil. Când zeci de mii de israelieni sunt evacuați din casele lor de la granița de nord – a dispărut”, a declarat Lapid la X.

„Este o metodă grozavă, doar că nu va funcționa. Pentru că tu ești șeful, tu ești de vină și trebuie să te duci acasă”.

UPDATE ORA 14:40 – Israelul ordonă evacuarea din districtele Zeitoun și Turkmenistan

Armata israeliană le-a spus tuturor locuitorilor din cartierele Zeitoun și Turkmen din orașul Gaza să se mute de urgență în orașul al-Mawasi din sudul Fâșiei Gaza, numind orașul „zonă umanitară”. Aceștia ar trebui să parcurgă peste 30 km prin drumurile bombardate din zona de război.

Avichay Adraee, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, le-a spus palestinienilor prin X că ordinul de evacuare vine „pentru siguranța voastră”, în ciuda faptului că nu există niciun loc sigur în enclava devastată de război și asediată.

UPDATE ORA 13:00 – Al nouălea prizonier palestinian moare în închisoarea israeliană, din 7 octombrie

Khaled Shawish a fost identificat ca fiind al nouălea prizonier palestinian care a murit în închisorile israeliene de la 7 octombrie.

În vârstă de 53 de ani, din Tubas, în Cisiordania ocupată, a fost reținut în 2007 și condamnat la închisoare pe viață pentru rolul său în cea de-a doua Intifada. Tatăl a patru copii a fost grav rănit și invalidat în 2001.

Societatea Prizonierilor Palestinieni a declarat că 247 de palestinieni au murit în detenție israeliană din 1967. Autoritățile israeliene au reținut rămășițele a 17 dintre ei. Societatea a adăugat că forțele israeliene au arestat 30 de persoane din Cisiordania ocupată în cursul nopții, ceea ce a dus numărul deținuților din 7 octombrie la 7.150.

De la 7 octombrie, cel puțin 401 palestinieni, inclusiv cei nouă prizonieri, au fost uciși în atacuri ale armatei israeliene și ale coloniștilor din Cisiordania ocupată.

UPDATE ORA 12:40 – PRCS și OMS evacuează 21 de pacienți de la Spitalul Nasser din Gaza

Societatea Semilună Roșie Palestiniană (PRCS) afirmă că cinci dintre echipajele sale de ambulanță au participat la operațiunea de evacuare în coordonare cu Organizația Mondială a Sănătății.

Cei 21 de răniți au fost transferați marți seara la spitalele International Field Medical Corps și Indonesian Field Hospitals din apropiere de Rafah.

UPDATE ORA 12:00 – Începe a treia zi de audieri la CIJ

Procedurile sunt în curs de desfășurare la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga, Olanda, reprezentantul Columbiei fiind primul care a prezentat argumentele, urmat de Cuba și Egipt.

UPDATE ORA 11:05 – Televiziunea de stat siriană afirmă că 2 persoane au fost ucise în lovituri asupra Damascului

Televiziunea nu a precizat cine a fost ucis și nu a existat nicio confirmare a loviturilor din partea Israelului.

Rami Abdulrahman, care conduce Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, a confirmat că două persoane au fost ucise în interiorul unui apartament. Lovitura a avariat etajul al patrulea al unei clădiri de 10 etaje, a spart geamurile clădirilor din apropiere și a avariat zeci de mașini parcate în zonă.

Un autobuz gol parcat pentru școala privată Al-Bawader din apropiere a fost, de asemenea, avariat, iar oamenii au fost văzuți grăbindu-se spre școală pentru a-și lua copiii.

UPDATE ORA 9:35 – Presa de stat siriană afirmă că rachete israeliene au lovit Damascul

Mai multe rachete israeliene au lovit cartierul Kafr Soussa din capitala Siriei, Damasc, potrivit presei de stat siriene.

Cartierul este cunoscut ca găzduind mai multe agenții de securitate și a fost ținta unui atac israelian în luna februarie a anului trecut, în care au fost uciși experți militari iranieni.

UPDATE ORA 9:00 – Un ministru de extremă-dreapta ripostează criticilor și spune că prizonierii se vor întoarce doar după ce Hamas va fi distrus

Ministrul israelian de finanțe de extremă-dreapta Bezalel Smotrich a ripostat la criticile care i-au fost aduse pentru că a declarat că asigurarea întoarcerii prizonierilor din Gaza nu este în prezent „cel mai important lucru” pentru Israel.

„Continuați să mă atacați oricât de mult doriți, eu nu voi înceta să spun adevărul: trebuie să învingem și să distrugem Hamas și numai atunci, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom putea, de asemenea, să-i întoarcem pe cei răpiți la familiile lor și să eliberăm o țară întreagă din captivitate”, a scris el astăzi pe X.

În timpul unui interviu acordat marți postului public de radio Kan, Smotrich a răspuns „nu” atunci când a fost întrebat dacă asigurarea întoarcerii ostaticilor ar trebui să fie principala prioritate a Israelului, în comentarii care au stârnit indignare în țară.

UPDATE ORA 8:00 – Înalta Curte din Marea Britanie respinge contestația legală la vânzările de arme către Israel

Înalta Curte de Justiție de la Londra a respins o petiție depusă de grupurile de susținere juridică care solicitau suspendarea exporturilor de arme britanice către Israel.

Grupul a solicitat în ianuarie un control judiciar pentru a stabili dacă guvernul britanic își încalcă propriile criterii de acordare a licențelor strategice, care prevăd că armele nu ar trebui vândute unor actori atunci când există un risc clar că acestea ar putea fi folosite pentru a încălca dreptul umanitar internațional.

Instanța s-a pronunțat împotriva suspendării vânzărilor de arme, dar avocații coaliției, condusă de grupul pentru drepturile palestinienilor Al-Haq, au declarat că vor face apel la această decizie.

Știre Inițială:

Riyad Mansour a declarat pentru Al Jazeera că este „foarte regretabil” faptul că SUA au folosit dreptul lor de veto pentru a respinge încă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care solicita o încetare imediată a focului în Gaza.

„Numiți-o cum doriți, umanitară, descrieți-o cum doriți, dar încetarea imediată a focului, așa cum a fost solicitată de secretarul general al ONU și aproape toate agențiile umanitare ale Națiunilor Unite și un număr masiv de țări în Adunarea Generală”, a spus el.

„Este un mesaj greșit pe care Consiliul de Securitate îl transmite Israelului”, a continuat el, adăugând că Palestina nu va renunța la eforturile sale de a găsi simpatie la ONU.

„Vom continua să batem la ușa Consiliului de Securitate, a Adunării Generale, a tuturor componentelor Națiunilor Unite”, a spus el.

Când i s-a cerut o reacție la justificarea veto-ului SUA dată de ambasadoarea Linda Thomas-Greenfield, că o încetare a focului ar dăuna negocierilor în prezent blocate pentru un acord de încetare a ostilităților, Mansour a fost respingător.

„Aceasta nu este adevărat, pentru că doi dintre cei implicați în aceste negocieri sensibile, reprezentanții Qatarului și Egiptului, au indicat că acest lucru nu este adevărat”, a spus el.

„O încetare a focului va ajuta negocierile să avanseze rapid și să îndeplinească obiectivul schimbului de prizonieri și ostatici”.

Citește și