• Președintele Biden a discutat cu premierul Netanyahu despre eliberarea ostaticilor și situația din Gaza.
  • Șefii CIA și FBI sunt în Israel pentru a pregăti un nou acord de încetare a focului.
  • Israelul a eliberat 120 de ostatici, alți 130 au rămas, din care cel puțin 29 ar fi murit.

Joe Biden a discutat joi cu Benjamin Netanyahu, despre situația din Gaza, cu precădere pe incursiunea terestră a Israelului în orașul Rafah, unde sunt peste un milion de refugiați și despre un acord de încetare a focului ce ar duce la eliberarea ostaticilor. Netanyahu s-a întâlnit și cu directorul CIA, William Burns, alături de șefii Mossad, David Barnea, Shin Bet și Ronen Bar, în timp ce în Israel a ajuns și șeful FBI, Christopher Wray.

Israelul este în pragul incursiunii terestre în Rafah, dar lasă ușa deschisă și unui acord de încetare a focului, pentru 35 de zile. Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărăii și Securității, discută despre cum vor acționa Israelul și Hamasul în continuare „În acest moment, Statele Unite fac presiuni asupra Israelului. Se încearcă evitarea incursiunii în ultimul oraș necucerit, Rafah, unde sunt peste 1.000.000 de ostatici. Teroriștii Hamas luptă în haine civile. Luptă din interiorul clădirilor civile. Au folosit spitale, au folosit grădinițe, școli, chiar și universități, inclusiv locuri religioase. Tocmai această cauză, o vânătoare de teroriști în mijlocul unei populații atât de mari ar duce la victime civile colaterale,” declară Florin Jipa.

„Până în acest moment Hamas a respins toate propunerile Israelului pentru un acord de încetare a focului. Acestea au fost negociate cu Egipt, Qatar și Statele Unite. Hamas are cerințe care nu pot fi acceptate de Netanyahu, sau de poporul israelian în general, inclusiv eliberarea teroriștilor care au participat la masacrele din 7 octombrie în schimbul ostaticilor,” a adăugat acesta.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
JOE BIDEN DECLASIFICĂ MARIJUANA
RAZBOIUL PENTRU A.I. A ÎNCEPUT
FT: UE ARE TIMP, SUA AU BANI

Citește și: